Martin Romberg 2020

Foto: Delphine Margau 

Nominert til Årets verk: "Flores Malum" av Martin Romberg

26. november 2021

"Flores Malum" er et verk i 5 deler, som bruker B-A-C-H-temaet og tre av Baudelaires dikt som inspirasjonskilder.

"Flores Malum"
Les fleurs de B-A-C-H, les fleurs de mal.

Komponisten om verket

Denne konsertinoen for klarinett og strykeorkester er et forsøk på å jobbe med flere, men symbolsk sammenhengende, kilder. For det første har bokstavene B-A-C-H inspirert utallige komponister gjennom århundrene til å hylle den gamle mesteren. Konserten behandler dette temaet i mange variasjoner og forskjellige omstendigheter.

Ifølge muntlig overføring av Bachs brev som har gått tapt siden andre verdenskrig, var J. S. Bach også en stor elsker av blomster og planter, spesielt roser. Bachs britiske navnebror, Edward Bach (1886-1936), er kjent som en urteforsker og destiller av planteekstrakter, og oppfinneren av de berømte Bach-blomstermidlene. Et av hans velkjente remedier er "Malus Sylvestris", epleblomsten, som brukes som rensende destillat.

Ordet "Malum" på latin betyr ikke bare eple, men også ondskap. Kan det da være tilfeldigheter at Charles Baudelaire i diktet "Élévation" fra hans berømte "Ondskapens blomster" ("Fleurs de Mal"), snakker om rensing av ånden? Og er ikke Bachs musikk og eksempel på den absolutte renselse, ikke bare i effekt, men også teknikk? "Flores Malum" er et verk i 5 deler, som bruker B-A-C-H-temaet og tre av Baudelaires dikt som inspirasjonskilder: "Élévation", "La musique" og "Le coucher du soleil romantique" fra "Fleurs de Mal". Innimellom oppstår resitative, reflekterende deler.

Komposisjonen lukker denne syklusen samtidig som den umerkelig forvandles til et meget kjent preludium av J. S. Bach. Martin Romberg

Fremført: 2019 av Tver Philharmonic, Evgueny Varavko, Tver
2019 av Tver Philharmonic, Evgueny Varavko, Moskva
2019 av Orchestre Philharmonique de Nice, Laure Paris, Nice på Festival Musiques

Besetning: Strykeorkester og klarinett solo

Durata: 17 min

Om komponisten

Martin Romberg (1978) er norsk klassisk komponist og bor i Syd-Frankrike. Hans stykker er ofte skrevet i nyromantisk stil og er gjerne bygget på temaer fra mytologi eller fantasy-litteratur. Han er særlig kjent og fremført i Russland og Frankrike. "Flores Malum"ble også urfremført i Russland, av Tver filharmoniske orkester. 

Årets verk
Norsk Komponistforening skal fra og med 2021 årlig dele ut tre likeverdige priser for verk som fortjener å løftes frem for sine særskilte kvaliteter, signert komponister som arbeider med lyd og musikk som kunstform. I år fikk vi inn 171 forslag, fordelt på 144 ulike verk urfremført i 2018–2020. Vårt Musikkfaglige utvalg har nominert 20 verk blant disse.

En jury bestående av en dirigent/utøver (Rei Munataka), en kritiker (Maren Ørstavik), en utenlandsk komponist (Antti Auvinen) og en representant fra MU (Bjørn Morten Christophersen) skal kåre tre vinnere av Årets verk som offentliggjøres 10. desember.