Nominert til Årets verk: "Exhaust/Renew I-IV" av Julian Skar

7. desember 2021

Byline bilde for 30697631

Foto: Privat

Foto: Privat

Verksyklusen "Exhaust/Renew I-IV" er en studie i kontraster, mellom formalitet og spontanitet, improvisert materiale og algoritmisk komposisjon, og mellom metaforer for død og oppstandelse.

Komponisten om verket

"Exhaust/Renew I-IV" er en syklus som spenner fra solo piano, pianotrio, pianoseptett og til slutt en konsert for piano og stor sinfonietta. Det er en pågående prosess for meg å studere og undre meg over hva som skaper et kunstnerisk uttrykk. Hvor kommer individets unike klang, frasering, gestikk og improvisatoriske valg fra? Hvilken ballast og forutsetninger har en musikalsk personlighet for å ta innover seg verden og kan dette høres i uttrykket? I praksis betyr dette å lete etter materialet med hårfin balanse mellom det private, sårbare og det formaliserte. Å finne noe, å bry seg om noe og omgjøre det til dramaturgi og en musikalsk form.

I senere verk har denne strategien dreiet seg om møte mellom meg og andre musikere. I dette verket gjennomførte jeg det på meg selv og temperamentet til solisten. Resultatet er et resirkulerende verk og et forsøk på å tegne et slags musikalsk DNA med store kontraster; Mellom formalitet og spontanitet. Mellom improvisasjon og algoritmisk komposisjon. Mellom metaforer som død og oppstandelse. Julian Skar

Urfremført: Solist Ingrid Andsnes og Ensemble Ernst, 2018

Utgitt:
Verket er spilt inn og utgitt på AURORA med pianist Ingrid Andsnes og Ensemble Ernst i 2018.

Besetning: Solo piano, pianotrio, piano og stor sinfonietta

Om komponisten

Julian Skar (1981) er utdannet ved Norges musikkhøgskole i Oslo og Universität der Künste i Berlin, med veilederne Rolf Wallin, Asbjørn Schaathun og Daniel Ott. Han arbeider i skjæringspunktet mellom konsertmusikk, elektronisk musikk og musikkteater. Med ett ben i popen og ett i samtidsmusikken har Julian Skar etablert stor spennvidde. Hans kunstneriske produksjon omfatter operaer og musikaler, tverrkunstneriske samarbeid med artister som Nils Bech og Susanna Wallumrød, samt partiturmusikk for blant annet Oslo Sinfonietta, Ingrid Andsnes og Ensemble Ernst.

Skar blir jevnlig spilt på flere festivaler i inn- og utland. Han er huskomponist og musiker i Ensemble neoN, som han også var med på å etablere i 2008. Ensemblet har vunnet flere priser, blant annet to Spellemannpriser.

Årets verk
Norsk Komponistforening skal fra og med 2021 årlig dele ut tre likeverdige priser for verk som fortjener å løftes frem for sine særskilte kvaliteter, signert komponister som arbeider med lyd og musikk som kunstform. I år fikk vi inn 171 forslag, fordelt på 144 ulike verk urfremført i 2018–2020. Vårt Musikkfaglige utvalg har nominert 20 verk blant disse.

En jury bestående av en dirigent/utøver (Rei Munataka), en kritiker (Maren Ørstavik), en utenlandsk komponist (Antti Auvinen) og en representant fra MU (Bjørn Morten Christophersen) skal kåre tre vinnere av Årets verk som offentliggjøres 10. desember.