AVE6294

Foto: Anne Valeur

Nominert til Årets verk: "Fugitive Pieces" av Thomas Strønen

4. desember 2021

– Stykket er en hilsen til sansene vi noen ganger glemmer å benytte, idet vi haster oss gjennom dagens agenda, forteller Strønen om verket "Fugitive Pieces".

Komponisten om verket

"Fugitive Pieces" er en betegnelse jeg har hentet fra boken med samme tittel, skrevet av den kanadiske forfatteren Anne Michaels. Den subtile semantikken er av så sterk poetisk karakter at setningene framsto for meg som enkeltstående og autonome linjer. (Første setning i boken er ‘Time is a blind guide’.)

Jeg leste boken parallelt med at stykket ble komponert, og var inspirert av det renskårne og klare uttrykket, kombinert med varmen i fortellingen. Boken skildrer traumer, sorg og tap knyttet til andre verdenskrig og Holocaust, ofte med naturen som metafor. Tiden kjennes sakte, og handlingen utspiller seg med en ro som gjør selve leseropplevelsen langsom og dvelende uten at det går på bekostning av kontinuiteten. 

I stykket fokuseres det på tid, og anvendelse av den. Det er en hilsen til sansene vi noen ganger glemmer å benytte, idet vi haster oss gjennom dagens agenda. Jeg ønsker å ta tilbake de langsomme prosessene man kan kjenne på når man lager mat, går i skogen eller sitter alene på en benk uten å ta frem telefonen. 

Stykket har gjennomgått en reduksjonistisk prosess for å kunne sitte igjen med essensen av historien. Dette er et stykke som er spesialskrevet til de utøvende musikerne, med deres personlige kvaliteter i tankene. Jeg er nok selv en person som ofte presser litt mange gjøremål inn i hverdagen, så dette er også min egen terapi for sakte komponering og langsom musikk. Thomas Strønen

Utgivelse: 2018, stykket er del av platen ‘Lucus’ (ECM Records) med Strønens ensemble "Time Is A Blind Guide". 

Besetning: Fiolin, cello, bass, piano, trommer

Om komponisten

Thomas Strønen (1972) er jazzmusiker (slagverk) og komponist. Han har komponert bestillingsverk for bl.a. Cheltenham Jazzfestival, Cheltenham Music Festival (Emulsion Sinfonietta), Conexions (BBC/ NRK) og Oslo World (2018). Han skriver musikk for teater, danseforestillinger og vant komponistkonkurransen `Lyden av Kilden’ (signaturmusikk til konserthuset Kilden). Strønen medvirker som komponist og utøver på mer enn 80 plateutgivelser.

Årets verk
Norsk Komponistforening skal fra og med 2021 årlig dele ut tre likeverdige priser for verk som fortjener å løftes frem for sine særskilte kvaliteter, signert komponister som arbeider med lyd og musikk som kunstform. I år fikk vi inn 171 forslag, fordelt på 144 ulike verk urfremført i 2018–2020. Vårt Musikkfaglige utvalg har nominert 20 verk blant disse.

En jury bestående av en dirigent/utøver (Rei Munataka), en kritiker (Maren Ørstavik), en utenlandsk komponist (Antti Auvinen) og en representant fra MU (Bjørn Morten Christophersen) skal kåre tre vinnere av Årets verk som offentliggjøres 10. desember.