Nominert til Årets verk: "Jordens sang" av Rolf Gupta

20. november 2021

Gupta2019 0220

Foto: Julia Marie Naglestad

Foto: Julia Marie Naglestad

«Jordens sang» er et stort anlagt oratorium for sopran, guttesopran, guttekor, blandet kor og orkester. Verket ble bestilt til Kristiansand Symfoniorkesters jubileumskonsert i 2019. Det vant Musikkritikerprisen i 2020 og ble fremført igjen på åpningen av Ultimafestivalen 2021 av Oslo-Filharmonien, Det Norske Solistkor og dirigent Peter Szilvay.

Rolf Guptas oratorium «Jordens sang» er basert på 3000 år gamle indiske tekster, Bibelen og tekster av Friedrich Schiller og Gustav Mahler.
Konsertprogram Ultima

Komponisten om verket

Mennesket vil alltid søke det umuliges forklaring. Vi kan forestille oss uendeligheten men ikke fatte den. I evighetens perspektiv er våre liv knapt nok et pust. Selv universets tilblivelse, liv og fremtidige død er et blaff sett opp mot uendeligheten.

«Jordens sang» er en refleksjon over undringen, lengselen og gleden over skaperverket. Det er samtidig en advarsel til oss selv. Dersom vi ikke stanser opp og lytter til jordens sang kan vi komme til å slukke vår egen pust og den skjøre naturen vi er en del av.

Er vi i ferd med å ødelegge oss selv i frustrasjon over mangel på svar? For å ta vare på oss selv må vi ta vare på vår jord. Den vil klare seg helt fint på egen hånd, men uten oss vil det ikke lenger finnes noen til å søke og lengte etter svar på uendelighetens gåte.

«Jordens sang» er en bønn for vår klode.
Rolf Gupta

Urfremført: Verket ble skrevet til Kristiansands Symfoniorkesters (KSO) 100-årsjubileum for det lokale musikklivet i Kristiansand. Urfremført 14.11.2019 i Kilden teater og konserthus av KSO, Kristiansand Frikirkes Kammerkor, Kristiansand Operakor, Kristiansand Domkirkes Guttekor, Kilden Vokalensemble, Florian Almedal Sillitoe (guttesopran) og Lydia Mahnkopf (sopran). Dirigent Peter Szilvay.

Besetning: Orkester, blandet kor, guttekor, mezzo sopran og guttesopran.
Durata: 55 min

Om komponisten

Rolf Gupta (1967) er en av vår tids sentrale norske dirigenter, og er tidligere sjefsdirigent for både KORK og Kristiansand Symfoniorkester. Han har i tillegg vært aktiv som komponist siden slutten av 1980-tallet.

Årets verk
Norsk Komponistforening skal fra og med 2021 årlig dele ut tre likeverdige priser for verk som fortjener å løftes frem for sine særskilte kvaliteter, signert komponister som arbeider med lyd og musikk som kunstform. I år fikk vi inn 171 forslag, fordelt på 144 ulike verk urfremført i 2018–2020. Vårt Musikkfaglige utvalg har nominert 20 verk blant disse.

En jury bestående av en dirigent/utøver (Rei Munataka), en kritiker (Maren Ørstavik), en utenlandsk komponist (Antti Auvinen) og en representant fra MU (Bjørn Morten Christophersen) skal kåre tre vinnere av Årets verk som offentliggjøres 10. desember.