Portrait landscape

Foto: Carsten Aniksdal

Nominert til Årets verk: "Altered States 1 & 2: Coastal Waters & A Forest of their own" av Natasha Barrett

4. desember 2022

«Altered States» 1 og 2 er komponert for og bestilt av vokalensemblet Nordic Voices med støtte fra Norsk kulturråd. Verket er fremført i 2021 på VoxLAB VårFEST '21 av Nordic Voices og Electric Audio Unit, og var første konserten i PÅ!-serien på MUNCH i 2022.

20 verk er nominert til Årets verk 2022, og vi presenterer én og én av nominasjonene i tilfeldig rekkefølge i desember.

Altered States 1 & 2

En fascinerende sammensmeltning av vokalensemble, feltopptak og prosessering som skaper sitt helt eget klanglige univers. Utdrag fra Musikkfaglig utvalgs begrunnelse
Natasha Barrett Instagram firkantet

Komponisten om verket

«Menneskers påvirkning på miljøet illustreres ofte med sterke bilder av katastrofale hendelser, valgt for å påvirke følelsene våre. Vi har en tendens til å glemme de langsomt evolverende og lite iøynefallende endringene som skjer rett utenfor dørterskelen vår. «Altered States» for vokalensemble, live-elektronikk og elektroakustisk lyd handler om oversett natur som forsvarer seg mot menneskelige handlinger gjennom å utvikle seg til nye tilstander og opprette en ny likevekt som er i strid med våre ønsker og forventninger.

«Altered States 1: Coastal Waters» antyder sammenhengen mellom de oppvarmende havene og etablerte og inntrengende akvatiske arter. Stemmene blir knivskarpe, destruktive og seirende sjødyr som lurer under bølgene.

«Altered States 2: A Forest of Their Own» uttrykker et filosofisk syn på skogen som et hjem og et fristed, og hvordan skogen utvikler et truende forsvar som lar artene i den finne fred.» Natasha Barrett

Om komponisten

Natasha Barrett (f. 1972) er en britisk-norsk komponist og musikkforsker som jobber med elektronisk høyttalermusikk, lydinstallasjoner og musikk for instrumenter og live-elektronikk. Barrett bruker gjerne feltopptak og måledata fra den fysiske verden og omsetter dette til elektronisk lyd. Det gjør hun med utstrakt bruk av digital lydprosessering for å transformere lyd. (Utdrag av bio fra Store norske leksikon.)

Årets verk
Norsk Komponistforening deler årlig ut tre likeverdige priser for verk som fortjener å løftes frem for sine særskilte kvaliteter, signert komponister som arbeider med lyd og musikk som kunstform. I år fikk vi inn 100 forslag. Komponistforeningens musikkfaglige utvalg har nominert 20 verk blant disse, urfremført i 2019–2021.

En jury bestående av en dirigent/utøver; Rei Munataka (JP/SE), en kritiker; Maren Ørstavik (NO), en utenlandsk komponist; Antti Auvinen (FI) og en representant fra MU; Bjørn Morten Christophersen (NO) skal kåre tre vinnere av Årets verk fra de nominerte.

Hver prismottaker få en plakett og et stipend på 50 000 kroner. Les om kriteriene for Årets verk her.