Eyolf Dale web

Foto: Pierluca Taranta

Nominert til Årets verk: "Piano Concerto" av Eyolf Dale

1. desember 2022

Verket ble spilt inn sommeren 2022 og gis ut på plate på britiske Edition Records i 2023. 

20 verk er nominert til Årets verk 2022, og vi presenterer én og én fra nominasjon i tilfeldig rekkefølge i desember.

Piano Concerto

Verket er bestilt og urfremført av Telemark kammerorkester i 2020.

Et iørefallende verk der komponisten har ivaretatt det omskiftelige og assosiative ved en improvisasjon i en velformet helhet. Utdrag fra Musikkfaglig utvalgs begrunnelse
NKF Instagram firkantet

Foto: Pierluca Taranta

Komponisten om verket

Rent klanglig befinner Piano Concerto seg i et tonalt landskap med røtter i musikk jeg har gitt ut tidligere, men i forarbeidet gikk jeg aktivt inn for å hente inspirasjon i samtidsmusikk fra tidlig 1900-tall, både gjennom lytting og partiturstudier. Utgangspunktet for verket var et diktafonopptak der jeg i 40 minutter improviserte frem en hel form på verket ved pianoet. Dette opptaket ble senere gjenstand for transkripsjon og nitidig bearbeiding. Slik fikk musikken beholde en eim av noe umiddelbart og improvisert, og det var både en krevende og spennende prosess å forholde seg til grunnopptaket fra august 2019. Innholdsmessig viste musikken å inneha sterke selvbiografiske trekk, og jeg fornemmet en skildring av eget liv frem til nå. Dette inntrykket forble gjeldende helt til det siste, og de fem satsene fikk titlene “Impromtu”, “The Youth”, “The Travels”, “Epilogue” og “Rebirth”. Eyolf Dale

Om komponisten

Eyolf Dale (f. 1985, Skien), pianist og komponist, er utdannet ved Norges musikkhøgskole 2005 – 2011.

Dale er aktiv som solist og ensemblemusiker på den internasjonale jazz- og samtidsmusikkscenen, med et hovedfokus på egne komposisjoner.

Årets verk
Norsk Komponistforening deler årlig ut tre likeverdige priser for verk som fortjener å løftes frem for sine særskilte kvaliteter, signert komponister som arbeider med lyd og musikk som kunstform. I år fikk vi inn 100 forslag. Komponistforeningens musikkfaglige utvalg har nominert 20 verk blant disse, urfremført i 2019–2021.

En jury bestående av en dirigent/utøver; Rei Munataka (JP/SE), en kritiker; Maren Ørstavik (NO), en utenlandsk komponist; Antti Auvinen (FI) og en representant fra MU; Bjørn Morten Christophersen (NO) skal kåre tre vinnere av Årets verk fra de nominerte.

Hver prismottaker få en plakett og et stipend på 50 000 kroner. Les om kriteriene for Årets verk her.