Nominert til Årets verk: "Context" av Lasse Marhaug

14. desember 2023

Lasse 06970
20 verk er nominert til Årets verk 2023. Vi presenterer én og én fra nominasjon i tilfeldig rekkefølge i desember

Syv elektroakustiske komposisjoner av Lasse Marhaug gitt ut som album.

Om "Context

Elektronisk komponert arbeid basert på analoge elektriske lydkilder, skaper suksessive rom med komponistens utsøkte teft for lydbehandling som bærende element. Musikkfaglig utvalg om verket
Fakta

"Context"

Komponist: Lasse Marhaug

Utgitt: 2. september 2022

Durata: 39 min.
"Context 1"
04:29
"Context 2" 09:27
"Context 3"
06:25
"Context 4"
06:06
"Context 5"
04:40
"Context 6"
03:37
"Context 7"
04:32

Komponisten om verket

"Context" er at album jeg jobbet med over en periode 14 måneder. Jeg hadde ikke en klar plan da jeg startet, annet enn at jeg ville lage noe som jeg selv likte å høre på. Jeg hadde et enkelt oppsett i studio som jeg jobbet med, og gjorde opptak i ledige øyeblikk mellom andre prosjekter. Innspillingene ble gjort med en avslappet og ukristisk tilnærming, men det ble etter hvert mange timer med opptak.

Andre halvdel av prosessen var langt mer omstendelig, da måtte jeg gå gjennom materialet, gjøre utvalg, finne ut hvilke elementer som passet sammen, og ut fra det komponere musikken. Ofte var sporene langt mer tettpakkede og komplekse enn det som endte opp på platen. Det var en omfattende reduksjonsprosess.

Jeg jobbet også mye med at formgrepene ikke skulle være for tydelige, at det skulle høres ut som lydene styrte musikken, ikke komponisten, at det var organisk. Dette var en møysommelig prosess, jeg lagde uttallige versjoner av albumet, og byttet til og med ut et spor i masteringsstadiet.

Jeg er opptatt av albumformatets muligheter, ikke som et kommersielt produkt men som et kunsterisk format, hvor flere stykker musikk i rett kombinasjon og sekvens kan bli noe mer enn enkeltdelene. Jeg tror jeg fikk det ganske godt til med "Context". Lasse Marhaug, komponist
Fakta

Biografi

Lasse Marhaug (f. 1974, Steigen, Nordland) er en norsk lydkunstner, musiker og komponist, og regnes som kanskje den tydeligste pioneren i norsk støymusikk.

Marhaug er en allsidig musiker som i tillegg til soloprosjekter er kjent fra duoen Jazkamer (sammen med John Hegre dannet han Jazzkammer i 1998, en duo som skiftet navn til Jazkamer i 2004), støynettverket Origami Republica og bandet Nash Kontroll, samt samarbeid med andre musikere innen støy, metall og eksperimentell jazz, deriblant Merzbau, Maja Ratkje, Jim O’Rourke og Paal Nilssen-Love.

Kunstnerskapet er ikke begrenset til musikk. Marhaug har i flere år også arbeidet med musikk og lyd til kunstinstallasjoner, teater- og danseoppsettinger.

Kilde: https://snl.no/Lasse_Marhaug

The interplay between piercing softness and deafening noise is the key to "Context", displaying a philosophy Marhaug has been exploring for years. Few other artists are able to balance chaos and harmony with such ease; Marhaug does it without grandstanding, it's music that sounds as simultaneously beautiful and as daunting as the Arctic landscape he's returning to. Fra Boomkat Product Review

Årets verk
Norsk Komponistforening deler årlig ut tre likeverdige priser for verk som fortjener å løftes frem for sine særskilte kvaliteter, signert komponister som arbeider med lyd og musikk som kunstform. I år fikk vi inn rundt 90 forslag. Komponistforeningens musikkfaglige utvalg har nominert 20 verk blant disse, urfremført i 2020–2022.

En internasjonal jury bestående av en utøver; Eira Bjørnstad Foss (NO), en kritiker; Hilde Halvorsrød (NO), en utenlandsk komponist; Antti Auvinen (FI) og lederen i MU; Bjørn Morten Christophersen (NO) skal kåre tre vinnere av Årets verk fra de nominerte.

Hver prismottaker få en plakett og et stipend på 50 000 kroner. Les om kriteriene for Årets verk her.