Nominert til Årets verk: "Solosooadee" av Rune Rebne

11. desember 2023

Rune Rebne

© Yrjan Sundfør Rodrigues

© Yrjan Sundfør Rodrigues

20 verk er nominert til Årets verk 2023. Vi presenterer én og én fra nominasjon i tilfeldig rekkefølge i desember.

"Solosooadee" er et uttrykk for Rune Rebnes kubistiske innfallsvinkel til komposisjonen, som er en måte å betrakte situasjoner fra flere sider samtidig. Verket er et poetisk og voldsomt verk som kaster seg fra den ene situasjonen til den andre i brå vendinger.

Urfremført av fiolinisten Nhi Phuong Do på mastereksamenskonsert ved Norges musikkhøgskole i 2022, og siden på konsertserien PÅ! i Munchmuseet.

Om "Solosooadee"

Soloverk er en særlig naken og krevende kompositorisk oppgave. Rebne griper og og holder oss fast i virvelen. Musikkfaglig utvalg om verket
Fakta

"Solosooadee"

Besetning: Solo fiolin

Komponist: Rune Rebne

Durata: 6 minutter

Utgitt: 2022

Urfremført av Nhi Phuong Do.

Komponisten om verket

"Solosooadee" vil tvinge skjønnheten ut fra tonene og vise den for lytteren. Sødmen ligger innbakt i materialet og bryter ut ved å enten stoppe strømmen av toner å dvele før det kaster seg videre, eller ved å hvile i musikalske celler for å spille fram sødmen. Rune Rebne, komponist

Årets verk
Norsk Komponistforening deler årlig ut tre likeverdige priser for verk som fortjener å løftes frem for sine særskilte kvaliteter, signert komponister som arbeider med lyd og musikk som kunstform. I år fikk vi inn rundt 90 forslag. Komponistforeningens musikkfaglige utvalg har nominert 20 verk blant disse, urfremført i 2020–2022.

En internasjonal jury bestående av en utøver; Eira Bjørnstad Foss (NO), en kritiker; Hilde Halvorsrød (NO), en utenlandsk komponist; Antti Auvinen (FI) og lederen i MU; Bjørn Morten Christophersen (NO) skal kåre tre vinnere av Årets verk fra de nominerte.

Hver prismottaker få en plakett og et stipend på 50 000 kroner. Les om kriteriene for Årets verk her.