Norsk Komponistforening på Arendalsuka
11. august 2023
I panelet Fatemeh Ekhtesari, foto: Susanne Hætta, Aage Borchgrevink, foto: Helsingforskomiteen, Dr. Liliia Honcharevych, foto: Embassy of Ukraine in Norway, Ingjerd Schou og Torstein Tvedt Solberg, begge foto: Stortinget og Veslemøy Østrem, foto: Anne Elisabeth Næss
Kunst og kulturs betydning og rolle i konflikter og opprør mot totalitære regimer
ONSDAG 16. AUGUST 2023 KL. 15:00–16:30
Her vil vi belyse hvordan musikk, musikere, kunstnere og kultur synes å spille en avgjørende rolle for å samle motstanden mot totalitære regimer, og utdype hvordan kultur kan virke samlende og utviklende i enkeltland og internasjonalt.
Utgangspunktet for samtalen er dagens situasjon i Ukraina og Iran. Vi vil også diskutere hvordan Norge satser på kulturelt samarbeid, og oppbygging av kulturell infrastruktur, for å støtte positiv og demokratisk utvikling andre steder i verden. Hva kan vi sammen gjøre for å støtte en ønsket utvikling i verden, og hvordan kan kultur og kulturpolitikk bidra til dette?
Medvirkende:
- Veslemøy Hedvig Østrem, Altinget, debattleder
- Dr. Liliia Honcharevych, fungerende ambassadør ved Ukrainas ambassade i Norge, paneldeltager
- Fatemeh Ekhtesari, iransk kunstner, paneldeltager
- Aage Borchgrevink, Den norske Helsingforskomité, paneldeltager,
- Ingjerd Schou, Høyre, Stortinget, Utenriks- og forsvarskomiteen, paneldeltager
- Torstein Tvedt Solberg, Ap, Stortinget, Familie- og kulturkomiteen, paneldeltager
Dato: 16. august Tid: 15.00-16.30 Sted: GRIDs bakgård, Arendal.
Gratis inngang, begrenset antall plasser. Arrangementet vil bli streamet.
Om de medvirkende:
Veslemøy Hedvig Østrem er fra 2022 sjefredaktør i den politiske nettavisen Altinget. Østrem var nyhetsredaktør i Vårt Land i 2019–2022, og hadde en rekke lederroller i Aftenposten, der hun var ansatt fra 2011 til 2019. Hun var blant annet nyhetsleder og avdelingsleder for økonomi og politikk. Hun hadde fra 2005 til 2011 flere lederstillinger i norske Bonnier-eide publikasjoner, og har vært styreleder i Medienettverket (2018–2022), som arbeider for mer mangfold i mediebransjen. Veslemøy Hedvig Østrem mottok Oslo Redaktørforenings pris som Årets Nyskaper i 2017 for å ha ledet Aftenpostens arbeid med Panama Papers.
Dr. Liliia Honcharevych er fungerende ambassadør ved Ukrainas ambassade i Norge. Honcharevych har vært siplomat i Utenriksdepartementet i Ukraina siden 2007. Hun har tidligere vært frivillig i frivillige organisasjoner, blant annet leder av komitéen i Volyn Youth Parliament, og nestleder i Volyn Association of Creative Youth “Lessyn Kadoub”. Liliia Honcharevych har sin doktorgrad fra National Academy of Science, Institute of the World Economy and International Relations, master of International Relations fra Eichstätt-Ingolstadt University (Tyskland), master of Public Administration, spesialisering: European Integration (National Academy of Public Administration, Office of the President of Ukraine), master i romersk-germansk filologi (Lessya Ukrainka Volyn State University), og har studert ved Stockholms universitet. Liliia Honcharevych har gitt ut 2 bøker, har en rekke konferansepublikasjoner og deltatt i vitenskapelig forskning knyttet til europeisk integrasjon og internasjonale relasjoner.
Fatemeh Ekhtesari er utdannet jordmor, menneskerettsaktivist og poet fra Iran. Hun flyktet fra regimet i 2015 etter å ha blitt dømt til 99 piskeslag og 11,5 års fengsel for blasfemi, regimekritisk propaganda, og for å ha håndhilst på en mann hun ikke var i slekt med. Ekhtesari kom til Norge i 2017, og ble fribyforfatter på Lillehammer. Fatemeh Ekhtesari er en motstemme både mot islamsk og annen fundamentalisme.
Aage Borchgrevink har vært rådgiver i Den norske Helsingforskomité siden 1997, og har ansvaret for deres aktiviteter i Georgia, og er dessuten involvert i komiteens arbeide i Russland, særlig Tsjetsjenia, og med internasjonal straffejustis. Borchgrevink har hovedfag i litteraturvitenskap, og har ved siden av jobben i Helsingforskomiteen også jobbet som journalist, kritiker og kommentator i flere aviser, blant annet Aftenposten og Dagbladet. Han har hatt tillitsverv i flere norske og internasjonale menneskerettighets-institusjoner, som Norsk PEN, Russian Justice Initiative og Sivilombudet i Georgia, som er landets nasjonale institusjon for menneskerettigheter. Aage Borchgrevink har utgitt flere bøker med skjønnlitteratur og sakprosa, blant annet to reiseskildringer basert på hans arbeid i Den norske Helsingforskomité på Balkan, i Hviterussland og Kaukasus. Han fikk den første Kritikerprisen for sakprosa for En norsk tragedie: Anders Behring Breivik og veiene til Utøya (2012), som er oversatt til flere språk, inklusive engelsk.
Ingjerd Schou (H) har vært stortingsrepresentant for Østfold fra 2001 til 2005 og på nytt fra 2009. Hun sitter i Stortingets utenriks- og forsvarskomité. Hun har i perioden 2013–2021 vært medlem av presidentskapet. Schou var sosialminister i Bondevik-regjeringen fra 2001 til 2004. Schou er utdannet sykepleier og var direktør ved Indre Østfold sykehus fra 1991 til 1997. I årene 1998–2001 var hun helsedirektør i Østfold fylkeskommune; fra 2007 er hun prosjektdirektør i Helse Sør-Øst RHF.
Torstein Tvedt Solberg (Ap) har siden 2013 vært stortingsrepresentant for Rogaland. Han var medlem av Stavanger bystyre fra 2003 til 2011, politisk rådgiver i Nærings- og handelsdepartementet fra 2012 til 2013 og vararepresentant til Stortinget fra 2009 til 2013. Tvedt Solberg sitter i Stortingets Familie- og kulturkomité. Torstein Tvedt Solberg er utdannet i kunst- og kulturvitenskap ved Universitetet i Stavanger og har en mastergrad i Culture, Environment and Sustainability fra Universitetet i Oslo.