Mariam Pic kopi

Privat foto

Nominert til Årets verk: "Perihelion" av Mariam Gviniashvili

2. desember 2021

Mariam Gviniashvili skaper metaforiske lydbilder med elektroniske elementer i sin musikk.

Komponisten om verket

"Perihelion" er et flerkanals elektronisk verk som jeg komponerte under oppholdene mine ved EMS og Virginia Tech.

Stykket er i stor grad inspirert av kreftene i verdensrommet som er utenkelige i menneskelig målestokk. Som en metaforisk reise begynner den med det enorme energiforbruket som kreves for å reise bort fra jorden og komme inn i verdensrommet. Reisen avsluttes med et perihelium, punktet i jordens bane som er nærmest solen.

"Perihelion" har blitt fremført i Norge, Sverige, USA, Tyskland og Georgia, og jeg er veldig glad for at den er blant de nominerte til Årets verk. Jeg takker juryen for nominasjonen. Mariam Gviniashvili

Urfremført: Konsert på Bruket i Oslo 29.02.2020
Besetning: Ambisonic electronisk verk
Durata: 8:52

Mastering: Cato Langnes, Notam
Track art photo: Beka Javakhishvili

Om komponisten

Mariam Gviniashvili (1989) er en Oslo-basert komponist og lydkunstner fra Georgia. Hennes kompositoriske fokus er å utforske ulike aspekter ved romlighet i og rundt musikken.

Årets verk
Norsk Komponistforening skal fra og med 2021 årlig dele ut tre likeverdige priser for verk som fortjener å løftes frem for sine særskilte kvaliteter, signert komponister som arbeider med lyd og musikk som kunstform. I år fikk vi inn 171 forslag, fordelt på 144 ulike verk urfremført i 2018–2020. Vårt Musikkfaglige utvalg har nominert 20 verk blant disse.

En jury bestående av en dirigent/utøver (Rei Munataka), en kritiker (Maren Ørstavik), en utenlandsk komponist (Antti Auvinen) og en representant fra MU (Bjørn Morten Christophersen) skal kåre tre vinnere av Årets verk som offentliggjøres 10. desember.