Store endringer i TONO — møt opp og stem!

4. juni 2025

Styret 1 websize

Foto: Renate Madsen

Styret i NKF 2025, f.v.: Kristin Bolstad, Martin Hirsti-Kvam (nestleder), Jan Martin Smørdal, Guoste Tamulynaite (nestleder), Knut Olaf Sunde (leder) og Mathilde Grooss Viddal. Eric Skytterholm Egan var ikke til stede da bildet ble tatt.

Foto: Renate Madsen

Skal opphavernes kontroll over egne interesser reduseres? Skal TONO fortsatt ha et kulturpolitisk ansvar?

TONOs årsmøte er 10. juni. Der skal både en stor omlegging av styringsdokumentene og forslag om flere svært viktige materielle endringer behandles. NKF oppfordrer sterkt alle opphavere med stemmerett til å møte opp fysisk, delta digitalt eller gi fullmakt til noen. Også personer uten egen stemmerett kan delta gjennom fullmakt.

Under følger de åtte viktigste forslagene som et flertall i TONOs styre har vedtatt å legge frem. I tillegg behandles flere mindre endringer, som vi i NKF er positive til.

Nederst finnes to forslag om styresammensetning og kulturelle midler, som Musikkforleggerne fremmer på egne vegne.

Her er NKFs syn:

  1. Omlegging av styringsdokumenter
    Forslaget er at fordelingsplanen utgår og at innholdet videreføres i vedtekter, prinsipper og medlemsavtale og -vilkår. Vi er positive til selve omleggingen og de fleste endringene. Noen forslag vil imidlertid forskyve maktbalansen bort fra opphavere og kan få store konsekvenser for norsk musikkliv på sikt. Vi fremhever derfor de endringsforslagene vi mener det er viktig å være ekstra oppmerksom på.

  2. Stryke TONO som kulturpolitisk aktør fra formålsparagrafen – §3 (2) d)
    Dette er vi negative til.

    I dag må TONO, som del av formålsparagrafen, "profilere sin virksomhet på en måte som sikrer aksept og legitimitet for TONO som kulturpolitisk aktør på musikkområdet". En slik endring kan føre til en dreining bort fra TONO som en non-profit kollektiv forvaltningsorganisasjon. Vi er opptatt av at TONO fortsatt skal ta kulturelle hensyn, i tillegg til de andre oppgavene. Hvis ikke, kan TONO miste viktig legitimitet.

  3. Beholde stemmerett – §10, første ledd
    Dette er vi positive til.

    Slik det er nå, mister man stemmeretten i TONO hvis inntekten er under en gitt terskel. Det er foreslått at denne regelen fjernes. Vi er enige i at de som først har oppnådd stemmerett i TONO, skal beholde den. Dette er bra for demokratiet, og riktig og rettferdig i en kollektiv forvaltningsorganisasjon.

  4. Differensiert stemmevekt til musikkforlag – §13
    Dette er vi negative til.

    Det er foreslått å gi opptil 5 stemmer til musikkforlag som har høy inntekt fra TONO. Stemmeretten skal bare gjelde saker som kun gjelder musikkforlag.

    Det er uklart hvilke saker i TONO som kun vil gjelde musikkforlag og ikke samtidig påvirke opphavere.
    Forslaget forskyver balansen fra opphavere til musikkforlag.
    Opphavere bør være svært forsiktige med å redusere sin egen innflytelse i en kollektiv forvaltningsorganisasjon og overføre denne til musikkforleggere som mellomledd.
    Hvis årsmøtet likevel skulle gå inn for dette, er det viktig at ledd (6) og (7) blir en del av endringen.

  5. Åpne for forhåndsstemming – §13 a)
    Dette er vi skeptiske til.

    Det er foreslått å åpne for forhåndsstemming i en periode før årsmøtet. Tanken er å gi flere medlemmer mulighet til å stemme.

    Det er uklart hvordan TONO skal håndtere eventuell forhåndsstemming.

    Årsmøtet og diskusjonen om sakene der er selve kjernen i medlemsdemokratiet. Diskusjonen er en forutsetning for å ta informerte valg, og derfor gjennomfører de fleste demokratiske organisasjoner avstemninger som en del av møtet.

    Forhåndsstemming kan gi flere praktisk mulighet til å avgi stemme, men det innebærer en risiko for at diskusjonen flyttes ut fra årsmøtet til det offentlige rom. I vår tid bør en være forsiktig med å flytte diskusjonen om viktige saker fra fysiske møter til sosiale medier.

  6. Videreføring av kvalifisert flertall for endringer som gjelder avregningmidler eller midler til kulturelle formål – §16
    Dette er vi positive til.

    Endringene av eksisterende fordelingsplan krever 7/10 flertall. Når fordelingsplanen oppløses, og innholdet flyttes til andre styringsdokumenter, videreføres kravet om kvalifisert flertall for endringer som gjelder avregningsmidler eller midler til kulturelle formål.

  7. Redusert trekk til kulturelle midler – §58
    Dette er vi litt avventende til.

    Konkret foreslås endring fra inntil 10 til samlet inntil 8 prosent i §58 Kulturelle midler. I tråd med gjensidighetsavtalene, som det er internasjonal enighet om, vil det fortsatt være mulig med inntil 10 prosent. Det samlede trekket har over flere år vært omtrent 7,5 prosent. Disse midlene utgjør selve handlingsrommet for å investere i og “fremme musikalsk mangfold og opphavsrett, støtte tiltak som fremmer norsk skapende tonekunst og bruk av norske musikkverk, samt andre særskilte formål” (revidert §58).

  8. Flytting av Fordelingsplanens kapittel IV om Rettighetshavers andel i musikkverkets avregningsbeløp til medlemsvilkår – fpl §§10-15
    Dette er vi skeptiske til.

    Vi er positive til at TONO i løpet av det kommende året gjør endringer i fordelingsplanens §§10-15. Men vi mener at dagens krav om kvalifisert flertall for endring må videreføres, og at styret må komme tilbake til neste årsmøte med et tydelig, felles forslag om dette.

    Konkret foreslår styret å flytte fordelingsplanens kapittel IV, §§10-15, til medlemsvilkårene. Det innebærer å fjerne kravet om kvalifisert flertall på årsmøtet, som per i dag er 7/10.

  9. Utvide styret med to ekstra medlemmer – §28 Styret
    Dette er vi negative til.

    Musikkforleggerne fremmer på egne vegne forslag om å utvide styret med to eksterne styreplasser.

    Vi mener det er helt sentralt at opphaverne samlet har flertall i TONOs styre. Opphavere bør ikke akseptere å gi fra seg fremtidig kontroll over sine interesser til mellomledd og administrasjon. Opphavere og skapere må fortsatt ha kontrollen over de kollektive forvaltningsselskapene, som må være medlemsstyrt. Det er imidlertid en god tanke å sørge for at TONOs styre tar kunnskapsbaserte avgjørelser. En mulighet kan være å sikre denne kompetansen i administrasjonens lederguppe, med møte- og talerett i styret, men uten stemmerett.

  10. Ny søknadsbasert modell for kulturelle midler
    Dette forslaget er vi negative til .

    Musikkforleggerne fremmer på egne vegne forslag om å innføre en søknadsbasert ordning for kulturelle midler. Tanken er at dette skal være mer transparent.

    Vi er positive til at modellen kan vurderes grundig, men mener forslaget er prematurt. Samtidig er dagens ordning transparent og rimelig i drift, fordi den er nedfelt konkret i vedtektene.