Tine Surel Lange takker for prisen

21. april 2024

Tine Surel Lange Photoby Mariell Lind Hansen 6691

Foto: Mariell Lind Hansen

Tine Surel Lange mottok prisen Årets verk 2023

Foto: Mariell Lind Hansen

Å få tildelt årets verk for mitt arbeide med "Two Sides of the River" er utrolig fint. Dette er et verk som har berørt mange, hatt ringvirkninger utover kunsten, og som på mange måter kjennes som det viktigste verket jeg noen gang har gjort. Takk til juryen, det er en stor ære å få en pris for dette verket, og et godt skulderklapp å få når man som kunstner til tider står på i full storm.

"Two Sides of the River" er et verk med mange lag. Fra å opprinnelig handle om kommunikasjon og samspill på tvers av nedstengte grenser i en tid med pandemi, til å bli et verk som ble mye mer etter Russlands invasjon av Ukraine, bare få dager før fremføringen. Fra å være en utendørs konsert med høye lyder tvers over Pasvikelva, og den norsk-russiske grensen, til å bli en politisk handling. Fra å være et verk med to lydkunstnere med hver sin stemme, til et verk der den ene stemmen ble kansellert. Jeg og min samarbeidspartner på den russiske siden av elven, den Ukrainske kunstneren Pavlo Grazhdanskij, hadde avtalt å gjennomføre uansett hva. Få timer før start avlyste myndighetene på russisk side konserten grunnet en "snøstorm". På norsk side av elven hadde vi en klar himmel og kunne se langt inn i Russland, uten en eneste snøstorm i sikte. Opplevelsen av å stå alene ute på isen i Pasvik, få meter fra grenseskillet mellom Norge og Russland, uten å kunne se noen på den andre siden av isen, men vel vitende om, at de mange vakttårnene på den russiske bredden var fulle av oppmerksomme øyne som så meg, er noe jeg alltid vil bære med meg. Jeg fremførte min del av verket som planlagt, og i partiene der vi skulle ha hørt Pavlo ledet jeg publikum an til å lytte etter lyder vi visste aldri ville komme, lytte til hva som ikke var stillhet, men derimot et viktig, sterkt og symbolsk fravær av lyd.

Dette verket var ikke blitt til uten min samarbeidspartner, den Ukrainske kunstneren Pavlo Grazhdanskij - jeg håper vi en dag kan spille sammen og fremføre verket som det egentlig skulle ha vært. Jeg vil rette en særlig takk til kurator Neal Cahoon - uten deg var hverken samarbeidet eller verket blitt til, og din rolle og betydning i prosjektet har vært uendelig viktig. En stor takk til Pikene På Broen og Barents Spektakel for å ta hånd om dette elleville verket, fra konsept til utførelse til etterdønningene, dere gjør et så utrolig viktig arbeide i nord!

Takk til juryen, det er en stor ære å få en pris for dette verket, og et godt skulderklapp å få når man som kunstner til tider står på i full storm. Tine Surel Lange

Årets verk
Norsk Komponistforening deler årlig ut tre likeverdige priser for verk som fortjener å løftes frem for sine særskilte kvaliteter, signert komponister som arbeider med lyd og musikk som kunstform.