Nominert til Årets verk: "Two Sides of the River" av Tine Surel Lange

19. desember 2023

Tine Surel Lange Lofoten I Photo by Tine Surel Lange

© Tine Surel Lange

Tine Surel Lange

© Tine Surel Lange

20 verk er nominert til Årets verk 2023. Vi presenterer én og én fra nominasjon i tilfeldig rekkefølge i desember.

Utendørs grenseoverskridende lydperformance av Tine Surel Lange i samarbeid med Pavlo Grazhdanskij. Bestilt av "Pikene på Broen" til Barents Spektakel 2022. Urfremført 28. februar 2022, Utnes, Norge / Nikel, Russland.

Få dager etter Russland invaderte Ukraina sto Tine Surel Lange på isen på elven som markerer grensen i nord mellom Norge og Russland og gjennomførte sin del av lyd-performancen "Two Sides of the River" alene under Barents Spektakel 2022.

Planen var å sende høye lydsignaler tvers over elven, mellom henne og hennes (den gang Russland-bosatte) ukrainske samarbeidspartner Pavlo Grazhdanskij. I siste øyeblikk ble Pavlo's medvirkning avlyst av russiske myndigheter på grunn av en angivelig "snøstorm" (som de, 16 km unna, på norsk side ikke kunne se).

Om "Two Sides of the River"

Pandemien gjenopprettet gamle grenser. Krigen i Europa forsterker dem. Selv om urframføringen ble skadeskutt av Russlands angrep, nekter Tine Surel Lange å bøye av. Og det berører. Musikkfaglig utvalg om verket
Tine Surel Lange Barents Spektakel 2022 Photo by Ingrid Fadnes

© Ingrid Fadnes

"Dette er nok det viktigste og tyngste verket jeg har gjort," Tine Surel Lange. Foto fra liveopptreden på Barents Spektakel 2022, Utnes, Norge.

Fakta

"Two Sides of the River"

Konsept, komposisjon og performance: Tine Surel Lange og Pavlo Grazhdanskij.

Live elektronikk.

Durata: 30 min.

Kuratert av: Neal Cahoon.

Bestilt av: Pikene på Broen.

Laget for: Barents Spektakel 2022.

Premiere 28. februar 2022, Utnes, Norge / Nikel, Russland.

Komponisten om verket

Det startet opprinnelig som et prosjekt som kommenterte en tid med en global pandemi, sosial distansering og stengte grenser – et samarbeid mellom meg og den (daværende) russisk-baserte ukrainske kunstneren Pavlo Grazhdanskij, kuratert av Neal Cahoon fra "Pikene på Broen" for Barents Spektakel 2022. Vi ønsket å skape direkte kommunikasjon og bygge broer mellom mennesker ved å sende høye lyder til hverandre over den norsk-russiske grensen ved Pasvikelva. Pavlo på den russiske siden av elva, like ved Nikel, arbeidet med lyden av to sirener fra andre verdenskrig som lydkilde, mens jeg var på den norske siden av elva, ved Utnes, og brukte opptak av en tåkelur fra Sund Fiskerimuseum i Lofoten – en kjent lyd for kystsamfunn på tvers av landegrensene som alltid har ledet folk inn i trygge havner i tøffe tider og hardt vær.

På den norske siden av elva kunne jeg gjøre min del av performancen og fremføre mine komposisjoner i henhold til partitur og plan. Men på den russisk siden av elva fikk Pavlo i aller siste liten beskjed om at hans del måtte avlyses på grunn av en «snøstorm». Det må ha vært en veldig lokal snøstorm, for på den norske siden av elva, med Nikel i sikte, kunne vi ikke se den. Men jeg fortsatte som planlagt, og sendte mine symbolske opptak av en tåkelur i henhold til tidsplanen og fremførte komposisjonen jeg laget for anledningen. Og vi lyttet sammen i stillhet etter de delene der vi skulle ha hørt lyder som svar fra Pavlo på den andre siden av elva. De lyttet også på den russiske siden av elva.

Vi hadde planlagt denne performancen i flere måneder, men vi visste aldri med sikkerhet om vi ville være i stand til å høre hverandre over elva, grensen og den store avstanden - dette var en del av performancen. Etter fremføringen ble jeg oppringt fra den andre siden av elva (eller fra Nikel, fordi ingen får lov til å nærme seg elva på russisk side), og ble fortalt at de ikke bare hadde hørt lydene mine, men at de også hadde skreket tilbake så høyt de kunne som svar.

Vi ønsket virkelig at dette prosjektet skulle symbolisere kommunikasjon og forbindelser på tvers av landegrenser. I stedet ble det så mye mer. Jeg er stolt over å ha vært en del av dette. Tine Surel Lange, komponist
Fakta

Om komponisten

Tine Surel Lange (f. 1989, Hadsel) er en dansk/norsk komponist og kunstner med base i Lofoten som arbeider med lyd i forskjellige formater og uttrykk.

Hennes arbeide tar form av eksperimentell instrumentell- og elektroakustisk komposisjon, installasjon, performance og audiovisuelle arbeider.

I arbeidene hennes – som alle har utgangspunkt i organisk materiale – fokuseres det på sted og rom, lyd og lytting, og hvordan konnotasjoner farger hvordan vi lytter til og opplever et verk.

I de seneste årene har hun fokusert på å abstrakte instrumentalverk, 3D-lyd, lydlige objekter, lyd til sceniske produksjoner, og på konseptuelle arbeider for lyd og video – gjennomsyret av en fascinasjon for magisk realisme og menneskeartens (kommende) undergang.

Web Two sides of the river Listening session 2023 Photo by Michael Miller 1

© Michael Miller

"Two sides of the river" Listening session 2023

Two sides of the river Listening session 2023 Photo by Michael Miller 2

© Michael Miller

Tine Surel Lange og Pavlo Grazhdanskij. Listening session 2023.

Årets verk
Norsk Komponistforening deler årlig ut tre likeverdige priser for verk som fortjener å løftes frem for sine særskilte kvaliteter, signert komponister som arbeider med lyd og musikk som kunstform. I år fikk vi inn rundt 90 forslag. Komponistforeningens musikkfaglige utvalg har nominert 20 verk blant disse, urfremført i 2020–2022.

En internasjonal jury bestående av en utøver; Eira Bjørnstad Foss (NO), en kritiker; Hilde Halvorsrød (NO), en utenlandsk komponist; Antti Auvinen (FI) og lederen i MU; Bjørn Morten Christophersen (NO) skal kåre tre vinnere av Årets verk fra de nominerte.

Hver prismottaker få en plakett og et stipend på 50 000 kroner. Les om kriteriene for Årets verk her.