Torvund Color hi res 1

Foto: Dimitri Djuric

Nominert til Årets verk 2022: "Ein tur inn i framtida" av Øyvind Torvund

19. desember 2022

Inspirert av naturen og hverdagen skildres en reise inn i det ukjente, som er barnslig enkel og naiv, men ikke helt lys og positiv.

20 verk er nominert til Årets verk 2022, og vi presenterer én og én av nominasjonene i tilfeldig rekkefølge i desember.

Ein tur inn i framtida

Stykket ble bestilt og urfremført av Oslo-filharmonien i anledning 100-årsjubileet i 2019.

I forbindelse med urfremføringen skrev Oslo-filharmonien blant annet dette om verket:

"Ein tur inn i framtida", begynner med det komponisten kaller "en enkel, barnslig idé": en trommemarsj med plystret melodi − noen skal ut på tur! På veien møter turgåerne abstrakte former, roboter og mye fremmed og ukjent − i modernistisk musikkdrakt. Fremtidsvisjonen vi presenteres for er ikke utelukkende lys og lystig − selv om turgåernes innstilling er plystrende positiv. Fred-Olav Vatne/Oslo-filharmonien

I år har stykket blitt fremført av både Brussels Philharmonic og Estonian National Symphony Orchestra. Verket var også et av de to norske verkene som ble nominert til det 68. internasjonale Rostrum i 2022.

Et både festlig og vakkert verk med umiddelbar appell til publikum. Komponisten bruker kjente stilistiske koder, dialog mellom orkester og elektronikk og andre slående virkemidler på sofistikert vis, godt tilrettelagt for musikerne. Verket framstår som et slags kaleidoskopisk postkulturelt perspektiv på orkesteret. Utdrag av Musikkfaglig utvalgs begrunnelse

Komponisten om verket 

Et symfonisk dikt som handler om et møte med det ukjente. Øyvind Torvund
Øyvind Torvund firkantet

Om komponisten

Øyvind Torvund (f. 1976) beskrives som en av Norges mest særpregede samtidskomponister

Han blander ofte akustiske og elektroniske lydkilder på en eksperimentell og nyskapende måte. Torvund studerte komposisjon ved Norges musikkhøgskole i Oslo (1998–2001), og ved Universität der Künste i Berlin (2001–2002). Han har også hatt arbeidsopphold i Freiburg og Berlin i Tyskland og i Firenze og Umbria i Italia. Ved siden av sitt virke som komponist, har Torvund vært en aktiv gitarist innen rock og improvisasjonsmusikk.

Musikken hans samler ulike materialer, og ofte utgjør en slags paradoksal sammenblanding av elementer grunnlaget for musikken hans: melodiske temaer i møte med konseptuelle idéer, akustisk kammermusikk og lyder frambragt av lo-fi-elektronikk og hjemmelagde strengeinstrumenter. Naturlyder er også et viktig element i flere av Torvunds verker.

Torvund har skrevet soloverk, kammermusikk og orkesterverk, og har mottatt Arne Nordheims komponistpris i 2012, EDVARD-prisen i 2017 og nylig Kunstpreis Musik i Berlin.

Årets verk
Norsk Komponistforening deler årlig ut tre likeverdige priser for verk som fortjener å løftes frem for sine særskilte kvaliteter, signert komponister som arbeider med lyd og musikk som kunstform. I år fikk vi inn 100 forslag. Komponistforeningens musikkfaglige utvalg har nominert 20 verk blant disse, urfremført i 2019–2021.

En jury bestående av en dirigent/utøver; Rei Munataka (JP/SE), en kritiker; Maren Ørstavik (NO), en utenlandsk komponist; Antti Auvinen (FI) og en representant fra MU; Bjørn Morten Christophersen (NO) skal kåre tre vinnere av Årets verk fra de nominerte.

Hver prismottaker få en plakett og et stipend på 50 000 kroner. Les om kriteriene for Årets verk her.