Tyler Futrell BW privat

Foto: Privat

Nominert til Årets verk: "Stabat Mater" av Tyler Futrell

1. desember 2023

20 verk er nominert til Årets verk 2023, og vi presenterer én og én fra nominasjon i tilfeldig rekkefølge i desember.

"Stabat Mater" av Tyler Futrell ble urfremført under Oslo Internasjonale Kirkemusikkfestival i 2022 av TerjungEnsemble, Silje Aker Johnsen, sopran og Astrid Nordstad, mezzosopran. Dirigent var Lars Erik ter Jung. Verket er også fremført på Hardanger Musikkfest.

"Stabat Mater"

Kjærlighetens skjønnhet kommer sterkt til uttrykk i Marias sorg over Jesus. Samtidig griper Futrell tak i den grelle angsten ved tapet av et barn. Verket slo såpass an at det måtte settes opp to ganger under Kirkemusikkfestivalen. MUSIKKFAGLIG UTVALG OM VERKET
Fakta

Stabat Mater av Tyler Futrell

Besetning: Sopran, Mezzo-sopran, cembalo, 11 strykere
Durata: 30 min.

Bestilt av: Lars Erik ter Jung, dirigent
Urfremført: 2022 av TerjungEnsemble

Komponisten om verket

Min intensjon med å komponere dette stykket var å skrive et "Stabat Mater" om Stabat Mater-tradisjonen. Hva den har vært, og ikke har vært i sin over 600-årige musikalske historie. I min lesning har det i tidligere Stabat Mater-varianter stort sett ikke vært en humanistisk fremstilling av smerten til en mor som så barnet sitt bli brutalt drept; de har heller ikke representert hennes instinktive forsøk på å trøste ham til tross for sin egen lidelse. Jeg utvider også perspektivet litt, og behandler Stabat Mater som et eksempel på forskjønnelse av lidelse mer generelt (en hentydning til Barbers Adagio, for eksempel, er med på grunn av bruken i filmen Platoon - en av mange referanser). En utfordring for meg mens jeg skrev stykket var å balansere mitt ønske om å delta i tradisjonen med vakker, melankolsk musikk i Stabat Mater-settinger - som var det som i utgangspunktet trakk meg til prosjektet - men samtidig se på hva den tilslører. Tyler Futrell, komponist

Om komponisten

Tyler Futrell (1983) er en Oslo-basert komponist, opprinnelig fra Nord-California. Han har studert under Bent Sørensen ved Det Kongelige Danske Musikkonservatorium, med Lee Hyla ved New England Conservatory og Michael Jarrell ved Universität für Musik und darstellende Kunst Wien.

Årets verk
Norsk Komponistforening deler årlig ut tre likeverdige priser for verk som fortjener å løftes frem for sine særskilte kvaliteter, signert komponister som arbeider med lyd og musikk som kunstform. I år fikk vi inn rundt 90 forslag. Komponistforeningens musikkfaglige utvalg har nominert 20 verk blant disse, urfremført i 2020–2022.

En internasjonal jury bestående av en utøver; Eira Bjørnstad Foss (NO), en kritiker; Hilde Halvorsrød (NO), en utenlandsk komponist; Antti Auvinen (FI) og lederen i MU; Bjørn Morten Christophersen (NO) skal kåre tre vinnere av Årets verk fra de nominerte.

Hver prismottaker få en plakett og et stipend på 50 000 kroner. Les om kriteriene for Årets verk her.