Nominert til Årets verk: "Fleurs" av Jan Erik Mikalsen

15. desember 2023

Bilde liggende Jan Erik Mikalsen

© Eirik Slyngstad

© Eirik Slyngstad

20 verk er nominert til Årets verk 2023. Vi presenterer én og én fra nominasjon i tilfeldig rekkefølge i desember

"Fleurs" ble bestilt av Lars-Erik ter Jung og TERJUNGENSEBMLE.

Verket ble urfremført av Pierre Xhonneux og TERJUNGENSEMBLE 30. oktober 2022 i Sandefjord kunst- og kulturkirke i anledning MISK (Musikk i Sandefjord kirke).

Om "Fleurs"

Vakkert ornamentert, harmonisk og lekent verk, svært vellykket bruk av klangkombinasjonen klarinett og strykere. Musikkfaglig utvalg om verket
Fakta

"Fleurs"

Komponist: Jan Erik Mikalsen

Besetning: klarinett (Bb) solo og strykere (11 stemt stryke ensemble)

Durata: Verket har 3 satser
I. Fargemyske & Strandrisp, 08:22
II Solrose & Bakkeknapp, 09:48
III Hvitmure & Oslosildre, 09:23

Urfremført: 2022

Innspilt på Fabra, label of Norway

Utgitt på NB noter

Bestillingen ble støttet av Komponistenes verderlagsfond.

Komponisten om verket

Verket har tre satser hvor hver sats bærer to blomsternavn; blomster kjent fra Jeløya i Moss, og er en videreføring av flere verk jeg har skrevet med temaer fra skogen og himmelen. Dette er verk som for eksempel Dendrophilia for to harper, Les Étoiles for strykekvartett og Bois for obo solo og orkester. Jeg bodde tre år på Jeløya og benyttet meg mye av skogene på øya. Alle blomstrene er rødlistet hvor jeg forsøker sette fokus på naturen og hvor sårbar den er.

Verket er ikke egentlig en klarinettkonsert, men klarinetten står i fokus og blir støttet av 11 strykere. 1.satsen bærer blomsternavnene Fargemyske og Strandrisp. Satsen starter i høy klarinett og høye strykere med en mer mystisk og rolig karakter, før satsen avsluttes med en repeterende karakter med glissando i strykerne som stadig bygger seg opp. 2.satsen bærer blomsternavnene Solrose og Bakkeknapp og har en rolig karakter som blir tidvis brutt opp av raske løp i klarinetten og strykerne (ghost tones). 3.satsen bærer blomsternavnene Hvitmure og Oslosildre, og beveger seg mye rundt tonen D samt kvarttonene rundt denne tonen. Dette blir brutt opp av en dans med pizzicato i strykerne. Jan Erik Mikalsen, komponist
Fakta

Biografi

Jan Erik Mikalsen (f. 1979, Kristiansund) har studert ved Griegakademiet i Bergen og ved Det Kongelige Danske Musikkonservatorium i København. Han har hatt en rekke verk fremført av orkestre, inkludert Oslo Filharmonien, Tokyo Filharmoniske Orkester, Bergen Filharmoniske Orkester, Kringkastingsorkestret og Stavanger Symfoniorkester.

Jan Erik Mikalsen er blitt fremført ved festivaler som Presencés Festival, Huddersfield Contemporary Music Festival, Ultima festivalen, Pablo Casals festivalen, Nordic Music Days og Momentum festivalen. I 2017 utga han albumet ‘SAAN’, med tre store orkesterverker fremført av Oslo Filharmoniske Orkester, Kringkastingsorkesteret og solistene POING. I 2010 ble stykket Angel Stories utgitt på albumet ‘The Blank Spaces’ med pianist Kristian Lindberg. I 2006 ga Jan Erik Mikalsen, sammen med tre andre norske komponister, ut CDen ‘Lights Out’ med Kringkastingsorkestret.

Jan Erik Mikalsen har vunnet priser som Edvardprisen for beste samtidsverk 2013. Verket Parts II vant 3. plass i Toru Takemitsu Composition Award 2011 med dommer Salvatore Sciarrino. Verket "Songr" vant International Rostrum of Composers i 2015, og har blitt kringkastet i rundt 30 land rundt om i verden. Mikalsen ble tildelt Music Norways internasjonale satsningsprogram Intro komponist for perioden 2014-2016.

Årets verk
Norsk Komponistforening deler årlig ut tre likeverdige priser for verk som fortjener å løftes frem for sine særskilte kvaliteter, signert komponister som arbeider med lyd og musikk som kunstform. I år fikk vi inn rundt 90 forslag. Komponistforeningens musikkfaglige utvalg har nominert 20 verk blant disse, urfremført i 2020–2022.

En internasjonal jury bestående av en utøver; Eira Bjørnstad Foss (NO), en kritiker; Hilde Halvorsrød (NO), en utenlandsk komponist; Antti Auvinen (FI) og lederen i MU; Bjørn Morten Christophersen (NO) skal kåre tre vinnere av Årets verk fra de nominerte.

Hver prismottaker få en plakett og et stipend på 50 000 kroner. Les om kriteriene for Årets verk her.