Nominert til Årets verk: "Three Pieces for Flute and Orchestra" av Marius Neset

22. desember 2023

DSC 0447 2 photo by Roar Vestad

© Roar Vestad

© Roar Vestad

Marius Nesets "Three Pieces for Flute and Orchestra" er en fløytekonsert skrevet for fløytist Ingrid Søfteland Neset (komponistens søster) og Kringkastingsorkestret.

Verket ble urfremført på en konsert i NRK Store studio 12. mai 2022 av Ingrid Søfteland Neset og Kringkastingsorkestret med dirigent Ingar Bergby.

Om "Three Pieces for Flute and Orchestra"

En virtuos og fengende fløytekonsert som balanserer godt mellom ulike stilistiske dalføre. Musikkfaglig utvalg om verket
Fakta

"Three Pieces for Flute and Orchestra"

Komponist: Marius Neset

Besetning: Fløytesolist + symfoniorkester

Durata: 19 min.

Urframført: 12. mai 2022 i NRK Store studio av Ingrid Søfteland Neset (fløyte) og Kringkastingsorkestret med dirigent Ingar Bergby.

Komponisten om verket

Å se tilbake på den tiden jeg komponerte dette stykket nå er litt interessant for meg; samtidig som jeg komponerte denne konserten komponerte jeg også et bestillingsverk for London Sinfonietta, som endte opp i et 65-minutters stykke kalt Geyser.

Det var første gang jeg har komponert flere forskjellige verker for forskjellige ensembler parallelt, og det er interessant å lytte tilbake til nå, og innse hvor mange idéer som ble til, men som ikke fungerte i ett stykke, for så å bli hovedidéen for en sats i det andre stykket osv.

Dette bekrefter en av de viktigste tingene jeg har lært de siste mange årene; en idé, enten den er god eller dårlig, fører nesten alltid til en annen idé, som utvikler seg til noe annet osv. Så lenge jeg kan holde meg i dette flowet, vil det holde meg kreativ og jeg vil som oftest føle at jeg til enhver tid har mange forskjellige idéer som kan utvikles videre, noe som gjør det viktig for meg å komponere kontinuerlig. Marius Neset, komponist

Verket er delt inn i tre deler; Escape, A Hand to Hold og Waving Flags.

I første sats Escape hører du fløyten som prøver å rømme fra orkesteret. Det rytmiske fundamentet for denne delen er basert på flere ulike rytmiske motiver og klaver som går mot hverandre i 9/8-takt. Det ender til slutt med at fløyten blir «innhentet» av orkesteret, og ender gradvis harmonisk og rytmisk unisont.

Den andre satsen, A Hand to Hold, handler om mennesker som søker trygghet. Dette er en veldig melodiøs og harmonisk diatonisk del, som søker det kjente og det som får oss til å føle oss komfortable, hjemme og trygge. Dette kan ha vært inspirert av jeg ble far til en jente i perioden hvor jeg komponerte denne satsen, og det er alltid fascinerende å se tilbake på hvordan ting som har skjedd i livet ditt har påvirket måten å komponere på, og kanskje de musikalske valgene som jeg gjorde på den tiden.

Den tredje og siste satsen, Waving Flags, er inspirert av mennesker som kommer sammen for å feire. Det er et oppløftende tema, skrevet i 11/8-takt, med en rytmisk figur som hele tiden forskyver seg for hver fjerde takt. Temaet starter melodisk, basert på en enkel pentatonisk skala, og utvikler seg deretter til å bli mer og mer intens, hvor gleden blir større og større mot slutten av stykket, og avsluttes med et stort klimaks.

Fakta

Om komponisten

Marius Neset (f. 1985, Os, Hordaland) er jazzsaksofonist (tenor- og sopransaksofon) og komponist. Han er utdannet ved Rytmisk Musikkonservatorium i København, hvor han også er bosatt.

Neset har utgitt en rekke album under eget navn, og har med tiden etablert seg som en av Norges mest internasjonalt kjente jazztalenter. Neset har tenorsaksofon som sitt hovedinstrument, men spiller også sopransaksofon.

Marius Neset begynte å ta trommeleksjoner som femåring, men gikk senere over til saksofon. I 2003 flyttet han til København for å studere ved Rytmisk Musikkonservatorium. I 2004 mottok han prisen for årets talent under Nattjazz i Bergen. Han debuterte under eget navn i 2011 med Golden Xplosion på Edition Records.

Neset har samarbeidet en rekke ganger med den engelske komponisten, arrangøren og pianisten Django Bates, som også var hans lærer og mentor under studietiden i København. Neset har også spilt med Trondheim Jazzorkester og var tidlig i sin karriere medlem av det dansk-norske bandet JazzKamikase. Neset nevner Django Bates, Pat Metheny, Wayne Shorter og Frank Zappa blant sine inspirasjonskilder, mens kritikere har sammeliknet ham med jazzutøvere som Michael Brecker og Jan Garbarek.

[Kilde: Store norske leksikon]

Årets verk
Norsk Komponistforening deler årlig ut tre likeverdige priser for verk som fortjener å løftes frem for sine særskilte kvaliteter, signert komponister som arbeider med lyd og musikk som kunstform. I år fikk vi inn rundt 90 forslag. Komponistforeningens musikkfaglige utvalg har nominert 20 verk blant disse, urfremført i 2020–2022.

En internasjonal jury bestående av en utøver; Eira Bjørnstad Foss (NO), en kritiker; Hilde Halvorsrød (NO), en utenlandsk komponist; Antti Auvinen (FI) og lederen i MU; Bjørn Morten Christophersen (NO) skal kåre tre vinnere av Årets verk fra de nominerte.

Hver prismottaker få en plakett og et stipend på 50 000 kroner. Les om kriteriene for Årets verk her.