Portrett 08 Copyright Jan Tore Eriksen

Foto: Jan Tore Eriksen

Nominert til Årets verk: "Chinese Telephone" av Klaus Ellerhusen Holm

30. november 2021

– Når Ellerhusen Holm komponerer handler det ofte om å organisere improvisasjoner. Langt på vei blir «Chinese Telephone» en studie i det lavmælte, skriver Magnus Andersson om verket i musikkritikk.no.

Komponisten om verket

”Chinese Telephone” ble bestilt av samtidsensemblet Tøyen Fil og Klafferi og er skrevet spesielt for utøverne med deres personlige utrykk og klangpaletter i høysetet.

Verktittelen viser til hviskeleken, på engelsk kalt «Chinese Telephone». Tittelen beskriver deler av prosessen med stykket, der musikerne fikk i oppgave å gjenskape korte musikalske fragmenter etter minnet, uten forberedelse. Dette dannet blant annet råmaterialet som ble bearbeidet videre inn i stykket. Felles for alt materialet i verket er at det er gjenskapninger etter hukommelsen av innspilt materiale, filtrert gjennom utøvernes egen estetikk og gehør. Jeg har prøvd å knytte musikken så nært opptil utøvernes personlige utrykk som mulig, noejeg håper og tror også vises i musikken. Jeg ønsket også at det skulle være enkelte partier i stykket der musikerne fikk improvisere innenfor satte rammer. Selv har jeg bakgrunn fra jazz og improvisasjonsbasert musikk og ønsket å ta med meg noen erfaringer fra egen utøverbakgrunn inn i prosessen med stykket. Samtidig var ønsket at musikerne selv skulle ha mulighet til å påvirke resultatet og farge framførelsen med sine egne stemmer.

”Chinese Telephone” ble bestilt av ensemblet i 2017 og framført for første gang på konsertserien Periferien i Oslo i 2019. Siden da har det fått et rikt liv som inneholder blant annet framføringer på nyMusikks festival Only Connect, festivalen Fri Resonans i Trondheim samt på turné i Nord-Norge i regi av nyMusikk Nordland. Dette overgikk alle mine forventinger, da jeg ikke hadde ingen forhåpninger om at verket skulle få komme med på hverken plate eller framføres mer enn én eller kanskje maks to ganger. Arbeidet med stykket har vært en stor opptur og en viktig erfaring som jeg er veldig takknemlig for. Klaus Ellerhusen Holm

Besetning Tøyen Fil og Klafferi
Hanne Rekdal – fløyter og fagott
Kristine Tjøgersen - klarinetter
Eira Bjørnstad Foss - fiolin
Tove Margrethe Erikstad - cello

Urfremført: Tøyen Fil og Klafferi på Bruket, Oslo i Konsertserien Perifirien, 2019.

Verket er med på "Botanisk Hage", debutplaten til Tøyen Fil og Klafferi, som ble nominert til Spellemann i kategorien samtid i 2020.

Om komponisten

Klaus Ellerhusen Holm (1979) er fra Oslo, men bor for tiden i Trondheim og arbeider innen improvisert musikk og jazz i samtidsmusikkens randsone.

Årets verk
Norsk Komponistforening skal fra og med 2021 årlig dele ut tre likeverdige priser for verk som fortjener å løftes frem for sine særskilte kvaliteter, signert komponister som arbeider med lyd og musikk som kunstform. I år fikk vi inn 171 forslag, fordelt på 144 ulike verk urfremført i 2018–2020. Vårt Musikkfaglige utvalg har nominert 20 verk blant disse.

En jury bestående av en dirigent/utøver (Rei Munataka), en kritiker (Maren Ørstavik), en utenlandsk komponist (Antti Auvinen) og en representant fra MU (Bjørn Morten Christophersen) skal kåre tre vinnere av Årets verk som offentliggjøres 10. desember.