Rebecka Ahvenniemi web

Foto: Monika Kolstad

Nominert til Årets verk 2022: "Hymn to a Tree" av Rebecka Ahvenniemi

16. desember 2022

En søken etter konkrethet og nakenhet i musikalske uttrykk, kombinert med et spørsmål om hva som er "naturlig".

20 verk er nominert til Årets verk 2022, og vi presenterer én og én av nominasjonene i tilfeldig rekkefølge i desember.

Hymn to a Tree

– for kammerorkester, solo klarinett og elektronikk.

Bestilt av Collage Festival og urfremført av Collage Festival Orchestra og John Kruse på Collage Festival, København 2021.

Et slående vakkert og pirrende skrått verk. Med sin transparens gir det god plass til lytteren. Utdrag fra Musikkfaglig utvalgs begrunnelse
Rebecka Ahvenniemi firkantet

Komponisten om verket 

Mens tittelen kanskje høres romantisk ut, er verket likevel ikke basert på en romantisk naturforståelse. Musikken reflekterer på en litt ironisk måte kategoriene "kultur" og "natur", og hvordan disse forekommer i musikken. En romantisert og sentimental naturforståelse er også et resultat av en kultur. "Musikken fremføres av solo klarinett, kammerorkester og en arkaisk stemme i form av en mikset lydfil. Stemmen skifter mellom brystklang og hodeklang. Det dukker også opp orkestrale fraser som refererer til musikalsk klassisisme, som et slags ekko fra historien. Rebecka Ahvenniemi

Om komponisten

Rebecka Sofia Ahvenniemi (f. 1982) er komponist og filosof bosatt i Oslo. Hun studerte komposisjon og filosofi ved Universitetet i Bergen, Universitetet i Helsinki, Ferie Universitet Berlin og Columbia University. Ahvenniemi avsluttet sin doktorgrad i filosofi høsten 2021 med avhandlingen Musical Composition as Lingering Reflection.Exploring the Critical Potential of Music.

I mange av sine komposisjoner, samt i forskning og forfatterskap, engasjerer hun seg i spørsmål som angår kultur og samfunn i større skala. Ahvenniemi har vært engasjert som huskomponist for KODE i Bergen i 2022, og var festivalkomponist for Kaustinen Chamber Music Festival i Finland i september 2022.

Årets verk
Norsk Komponistforening deler årlig ut tre likeverdige priser for verk som fortjener å løftes frem for sine særskilte kvaliteter, signert komponister som arbeider med lyd og musikk som kunstform. I år fikk vi inn 100 forslag. Komponistforeningens musikkfaglige utvalg har nominert 20 verk blant disse, urfremført i 2019–2021.

En jury bestående av en dirigent/utøver; Rei Munataka (JP/SE), en kritiker; Maren Ørstavik (NO), en utenlandsk komponist; Antti Auvinen (FI) og en representant fra MU; Bjørn Morten Christophersen (NO) skal kåre tre vinnere av Årets verk fra de nominerte.

Hver prismottaker få en plakett og et stipend på 50 000 kroner. Les om kriteriene for Årets verk her.