00809 201903 kristine tjgersen fredericboudin 2

Foto: Frederic Boudin

Nominert til Årets verk: "Piano Concerto" av Kristine Tjøgersen

22. november 2021

Et konseptuelt verk for piano, sinfonietta og videokamera der selveste skogen tramper i klaveret!
Skjermbilde 2020 04 28 kl 14 49 56

Skjermbilde

Komponisten om verket:


Opptak av en granskog i Tjodalyng og dens beboere er inspirasjon for det lydlige materialet i "Piano Concerto".

Jeg har prøvd å gjenskape og videreutvikle lyder av insekter, fugler, blader, vann, trær som knirker, samt menneskets tilstedeværelse i skogen.

Resultatet er en kunstig skog som publikum kan oppholde seg i.

Jeg ønsker å utforske hvordan vi forholder oss til naturen, menneskets behov for kontroll, og hvordan vi setter oss selv i sentrum.

En annen viktig faktor er min fascinasjon for trær, deres underjordiske kommunikasjons-nettverk og hemmelige liv.

Parallelt til dette tas vi med inn i flygelets indre som lytteren sjelden ser eller har noe forhold til; det er fortsatt mye som ikke er utforsket på begge disse områdene.

Pianoteknikker er utviklet i samarbeid med Ellen Ugelvik. Kristine Tjøgersen

Urfremført: Verket er bestilt og urfremført av Ellen Ugelvik og Trondheim Sinfonietta den 02.11.19 på Dokkhuset i Trondheim. Senere fremført i 2020 av Ellen Ugelvik og BIT20 Ensemble i Kulturkirken Jacob på Ultimafestivalen under Nordheimpris-konserten.

Besetning: Piano solo med sinfonietta

Durata: 25 min

Se video fra Grieghallen i Bergen 9. november 2019

Solist: Ellen Ugelvik
BIT20 Ensemble
Dirigent: Baldur Brönnimann
Lys og videoteknikk: Ingunn Fjellang Sæther
Lydteknikk: Thorolf Thuestad
Komponist: Kristine Tjøgersen

Kamera: Jon Olav Hope
Videoredigering: Anita Vedå - Smau media
Lyd-mix: Kristine Tjøgersen

Med støtte fra Norsk kulturråd og Norsk Komponistforening

Om komponisten:

Kristine Tjøgersen (1982) studerte komposisjon hos prof. Carola Bauckholt ved Anton Bruckner Universität i Linz, Østerrike, og klarinett med prof. Hans Christian Bræin ved Norges musikkhøgskole.

Hun representerte Norge på «Rostrum for composers» i Ungarn i 2018, og på World Music Days i Tallinn i 2019. I 2019/2020 var hun stipendiat ved Akademie der Künste i Berlin og i 2020 vant hun Arne Nordheims komponistpris. I 2020 vant hun Pauline Hall-prisen for sitt orkesterstykke "Bioluminescence".

Årets verk
Norsk Komponistforening skal fra og med 2021 årlig dele ut tre likeverdige priser for verk som fortjener å løftes frem for sine særskilte kvaliteter, signert komponister som arbeider med lyd og musikk som kunstform. I år fikk vi inn 171 forslag, fordelt på 144 ulike verk urfremført i 2018–2020. Vårt Musikkfaglige utvalg har nominert 20 verk blant disse.

En jury bestående av en dirigent/utøver (Rei Munataka), en kritiker (Maren Ørstavik), en utenlandsk komponist (Antti Auvinen) og en representant fra MU (Bjørn Morten Christophersen) skal kåre tre vinnere av Årets verk som offentliggjøres 10. desember.