Nominert til Årets verk: "Organotopia" av Nils Henrik Asheim
10. desember 2023
© Line Owren
© Line Owren
"Organotopia" er et musikkverk som gjenspeiler Nils Henrik Asheims orgelunivers. Som helhet er det også en happening på et spesifikt sted, et tverrkunstnerisk samarbeidsverk med bidrag fra mange kunstnere og deltakere.
Urpremieren fant sted i Oslo 17. september 2022 i Paulus kirke og Birkelunden, under Ultimafestivalen. Det multimedielle verket involverte både parken og kirken og skapte et dynamisk landskap der folk kunne bevege seg gjennom musikk hele dagen og kvelden.
Om musikken i "Organotopia" kan man si at det er et bibliotek av ideer og påvirkninger. Samtidig er det et laboratorium for skaping, med mange forslag til hvordan musikk kan settes sammen. Nils Henrik Asheim
All instrumentalmusikken er komponert av Nils Henrik Asheim. Den ble realisert i samarbeid med utøverne, ut i fra et skrevet partitur med stort rom for improvisasjon.
Verket kan gjenskapes for andre steder, da ut ifra nye situasjoner og narrativer.
Om "Organotopia"
Et mastodontisk verk som gjennomføres med stor oppmerksomhet og eminent kunnskap og forankring i orgelets mange sider og avarter. Går også inn i byrommet som gesamtkunstverk. Musikkfaglig utvalg om verket
"Organotopia"
Komponist: Nils Henrik Asheim
Besetning: 3 pipeorgler, harmonium, akkordeon, elektriske orgler, synthesizere, flygel, el-piano og mellotron. Fra 4 til 8 musikere spiller på dette samtidig. Hver time er det også innslag av en vokalist.
Urfremført: 2022, Ultimafestivalen
Durata: 12 time
Hver av "Organotopia"s 12 timer har sitt eget musikalske konsept bygget på sitater fra en bestemt komponist eller tradisjon. Vokalmusikken baserer seg på de enkelte sangernes personlige tradisjonsmateriale og improvisasjoner utviklet sammen med Asheim.
Program urfremføring:
12.00: I begynnelsen
12.40: Sofia Jernberg
13.00: Koralens øye
13.40: Ruth Wilhelmine Meyer
14.00: Nabo til Mozart
14.40: Det norske jentekor
15.00: El-orgel piknik
15.40: Reshail Mansoor
16.00: Grieg i et landskap
16.40: Juliana Venter
17.00: Passacaglia-vandringer
17.40: Simin Tander
18.00: Schubert-karakterer
18.40: Håkon Kornstad
19.00: Toccata-fasader
19.40: Halvor Håkanes
20.00: Widors industrier
20.40: Evelina Petrova
21.00: Fugens flukt
21.40: Øystein Elle
22.00: Wagners fontene
22.40: Marja Mortensson
23.00: Summen av det hele
Komponisten om verket
Verket tok form av en sammenhengende 12 timers kirkekonsert. 8 tangentspillere spilte sammen på ulike kombinasjoner av pipeorgler, elektriske orgler, synthesizere, harmonium og akkordeon. Hver time kom en sanger inn og opptrådte i 20 minutter. Samtidig kunne en remixet versjon av konserten høres over høyttalere i den tilliggende parken Birkelunden, der det foregikk performance i scenografien som er bygget for anledningen og som publikum var invitert til å ta i bruk. Publikum kunne fritt bevege seg mellom kirke og park.
"Organotopia" er først og fremst en omsluttende romopplevelse for publikum som er til stede. Komposisjonen oppstår i surround-situasjonen, med musikerne spredt på gulv og gallerier. Lytteren blir en aktiv deltaker ved å velge posisjon, og bevege seg ut og inn av kirkerommet.
Som bakgrunnsmateriale for skapingen av installasjonene i Birkelunden har arkitektene Søstra100 på forhånd samlet historier fra beboere og brukere av parken. Disse kan finnes på prosjektets nettside, som et uryddet arkiv over folks hverdagsliv. Installasjonene er ment å tematisere spørsmål omkring eierskap og bruk av offentlig rom i en by. Nils Henrik Asheim, komponist
© Samira Shaterian
Fra urfremføringen på Ultima
© Samira Shaterian
© Samira Shaterian
Årets verk
Norsk Komponistforening deler årlig ut tre likeverdige priser for verk som fortjener å løftes frem for sine særskilte kvaliteter, signert komponister som arbeider med lyd og musikk som kunstform. I år fikk vi inn rundt 90 forslag. Komponistforeningens musikkfaglige utvalg har nominert 20 verk blant disse, urfremført i 2020–2022.
En internasjonal jury bestående av en utøver; Eira Bjørnstad Foss (NO), en kritiker; Hilde Halvorsrød (NO), en utenlandsk komponist; Antti Auvinen (FI) og lederen i MU; Bjørn Morten Christophersen (NO) skal kåre tre vinnere av Årets verk fra de nominerte.
Hver prismottaker få en plakett og et stipend på 50 000 kroner. Les om kriteriene for Årets verk her.