Mathilde Grooss Viddal 260822 11 fot Renate Madsen NKF

©Renate Madsen

Brüssel er en interessant by for oss

3. november 2023

Arbeidet i Martello-styret går videre, og vi ønsker å dele litt informasjon med dere underveis i prosessen — og svare på noen spørsmål dere kanskje måtte ha.
Tekst: Mathilde Grooss Viddal, NKF styremedlem og leder i Martello-styret

Hvorfor tar det så lang tid?

I Martello-styret har vi opplevd det nødvendig å bruke tid på denne prosessen. Vi skal forvalte et beløp og ta en avgjørelse som forhåpentligvis er gunstig for medlemmene i mange år fremover. Vi gjør det i en situasjon med kontinuerlig internasjonal urolighet; fra pandemi, til krig i Ukraina, et urolig finansmarked, høy renta og lav kronekurs.

De fleste av disse forholdene ser ut som de vil være med oss et stykke fremover i tid. Vi lytter både til generalforsamlingen og vår egen forståelse av at det nå er hensiktsmessig å gå til kjøp når vi finner den aktuelle leiligheten.

Noen har påpekt at komponister har tapt arbeidsmuligheter i denne tiden. Til det vil vi svare at vårt mål er å finne en løsning som gir oss to leiligheter. Klarer vi det, har vi doblet mulighetene til å bruke arbeidsleiligheten for våre medlemmer, og i et lengre perspektiv mener vi at dette vil veie tyngre enn oppholdet i perioden som har gått.

Hvordan tenker vi om sted?

Vi ønsker at flest mulig av NKFs medlemmer skal få mulighet til arbeidsleilighet, og har prioritert å se etter to leiligheter. I skrivende stund er vi straks på vei til Brüssel, fordi vi mener det er spennende kulturelle muligheter for medlemmene våre å utforske, samtidig som vi ser at vi kan få mye for pengene her.

Vi vet at mange har satt Paris høyt på lista. Både i medlemsundersøkelsen og senere har vi fått tilbakemeldinger om dette — og fra andre som har kommet med andre ønsker og tanker. En vesentlig grunn til at vi ikke ser etter en tilsvarende leilighet i Paris som den vi hadde før, er at vi da ikke får mer enn én leilighet. Bakgrunnen for at vi solgte var videre at den ikke hadde den nødvendige tekniske utformingen slik at flest mulig kunne bruke den, den krevde oppgraderingsarbeid og var uforholdsmessig dyr i drift.

For leilighet nummer to vurderer vi fremdeles flere muligheter, en studioleilighet i Paris er én av mulighetene – men vi kan ikke si mer før vi er kommet lenger i prosessen.

I styret har vi fått innspill og ønsker om leilighet i blant annet Italia (Roma, Firenze, Siena og Venezia), Tyskland (Berlin og Leipzig), Østerrike (Wien), Storbritannia (London), Frankrike (Vence og Paris), Slovenia (Bled, Lubljana og Piran), Kroatia (Zadar, Split og Zagreb), Ungarn (Budapest), Bulgaria (Sofia), Nederland (Amsterdam, Rotterdam og den Haag), Portugal (Lisboa og Portugals kyst), Sverige (Göteborg og Stockholm), Danmark (København), Litauen (Vilnius), Polen (Gdansk), Ukraina (Odessa) og Norge (Telemark).

Det er mange spennende steder i Europa. Våre kriterier har dreid seg om reisevei, fasiliteter, byråkrati, priser, kultur, inspirasjon, og mye mer. Det er viktig for styret i Martello å kjøpe en fin arbeidsleilighet som er tilgjengelig for flest mulig av våre medlemmer, på et sted med rikt kulturliv.

Hvorfor i all verden Brüssel?

Brüssel ligger sentralt i Europa, med fransk, tysk, flamsk og engelsk kultur og språk. Byen har et rikt og spennende kulturliv. Middelalderarkitekturen rundt Grand Place står på UNESCOS verdensarvliste. Byen har flere relevante institusjoner og festivaler: Matrix (New Music Centre), Meakusma, Musica, Impulse Centre for Music, BeFem - elektroakustisk Music, the Nathional Orchestra of Belgium Brussels Philharmonic, Ars Musica, Festival 20-21 med subfestivalen Transit. Spillestedet Atelier Claus er også spennende å følge. Brüssel har over 80 museer, og er verdensledende når det kommer til scenekunst og dans, og byen har en solid kunstnerstøtte som gjør at mange kunstnere på heltid er bosatt her. Byen er for øvrig et av Europas viktigste gourmetsentre, 14 restauranter har Michelin-stjerner.

Det er kort og relativt rimelig reisevei til Brüssel fra flere norske byer. Samtidig er det kort avstand til Ghent, Antwerpen, Rotterdam, Amsterdam, Köln, London og Paris om man er på jakt etter en dagstur.

Kombinasjonen av disse forholdene gjør Brüssel til en interessant by for oss!

Stiftelsen Martello, styret

F.o.m. 16.6.2023, oppnevnt av styret i NKF

  • Mathilde Grooss Viddal, leder
  • Knut Olaf Sunde, medlem
  • Gyrid Nordal Kaldestad, medlem