Nominert til Årets verk: "Marble" av Oddrun Lilja Jonsdottir

24. november 2021

Anne Valeur klippet

Foto: Anne Valeur

Foto: Anne Valeur

Oddrun Lilja Jonsdottir har samlet erfaringer og ideer fra samspill med musikere verden over og skapt en fantasifull helhet for og med sitt eget band. "Marble" er en samling av 10 låter oppkalt etter byer i verden der Jonsdottir har spilt.

Komponisten om verket

De siste ti årene har livet tatt meg med på noen reiser. På disse reisene fikk jeg samarbeide med blant annet gnawamusikere i Marokko, ragamusikere i India, sirkusartister i Etiopia, jazzmusikere i New York, på Island og i Frankrike, folkemusikere i Nepal, Tanzania, Kenya og Uganda og et palestinsk barneorkester i en flyktningleir i Libanon.

Etter disse reisene kjente jeg et sterkt behov for å gi noe tilbake, og å lage et uttrykk for inntrykkene jeg satt igjen med.

"Marble" er verden sett fra mitt perspektiv, men også en eksistensiell utforskning av konseptet «hjem». Hva er hjem? Når er vi hjemme? Er hjem et fysisk sted, eller en tilstand en kan befinne seg i, uavhengig av hvor en befinner seg geografisk? Oddrun Lilja Jonsdottir

Urfremført: 2020 av LILJA på Oslo World/Nasjonal Jazzscene. Også fremført i 2021 av LILJA i Stavanger konserthus, arrangert av Stavanger jazzforum

Besetning:
Oddrun Lilja: guitars, backing vocals, spoken word, violin, compositions and co-production
Sanne Rambags: main vocal
Jo Skaansar: electric and double bass
Helge Andreas Norbakken: percussion

Durata: 45 minutter

Om komponisten

Oddrun Lilja Jonsdottir er en allsidig og nyskapende komponist, gitarist og vokalist fra Oslos jazz- og tradisjonsmusikkscene. Hennes utgivelse av verket «Marble» høstet strålende kritikker med terningkast 6 i Dagsavisen og florerte på lister over årets beste album i Subjekt, Dagsavisen og Klassekampen.

Hun har hatt konserter og prosjekter over hele verden hvor hun har samarbeidet med musikere blant annet i India, Libanon, Etiopia, Tanzania, Island og New York.

I tillegg til turnéer med hennes soloprosjekt «LILJA» og Moksha har hun også turnert med artister som Bugge Wesseltoft, Ingebrigt Håker Flaten, Frode Haltli, Jo Skaansar og Paal Nilssen-Love.

Årets verk
Norsk Komponistforening skal fra og med 2021 årlig dele ut tre likeverdige priser for verk som fortjener å løftes frem for sine særskilte kvaliteter, signert komponister som arbeider med lyd og musikk som kunstform. I år fikk vi inn 171 forslag, fordelt på 144 ulike verk urfremført i 2018–2020. Vårt Musikkfaglige utvalg har nominert 20 verk blant disse.

En jury bestående av en dirigent/utøver (Rei Munataka), en kritiker (Maren Ørstavik), en utenlandsk komponist (Antti Auvinen) og en representant fra MU (Bjørn Morten Christophersen) skal kåre tre vinnere av Årets verk som offentliggjøres 10. desember.