Nominert til Årets verk: "Gjenstand for samtale" av Agnes Ida Pettersen

5. desember 2023

407 A2225

© Nina Hurum

© Nina Hurum

20 verk er nominert til Årets verk 2023. Vi presenterer én og én fra nominasjon i tilfeldig rekkefølge i desember.

Verket ble ferdig i 2021, og urfremført i 2022 av Arktisk Filharmoni med spillende leder Lorenza Borrani 29. og 30. september 2022.

Deretter finsk premiere 14. januar 2023.

Fakta

Besetning: Strykeorkester

Durata: 10 min

År: 2021

Urfremføring: 29. september 2022
Utøver: Arktisk Filharmoni med spillende leder Lorenza Borrani
Sted: Tromsø domkirke

Om "Gjenstand for samtale"

Et rolig og velfundert verk som ikke gir ved dørene, men inviterer inn til et originalt og velformulert univers. Ved hjelp av enkelte stilistiske referanser leder verket lytteren inn i sitt eget unike rom og har en helt magisk avslutning. Dette er et verk som bør inngå i repertoaret for strykere. MUSIKKFAGLIG UTVALG OM VERKET

Komponisten om verket

Tittelen for stykket "Gjenstand for samtale" fant jeg da jeg leste et essay om Hannah Arendt og fikk presentert et sitat av henne. Her leste jeg:
“[V]erden blir ikke menneskelig bare fordi den er skapt av mennesker”, [...], eller bare fordi “menneskestemmen lyder i den”. Verden blir menneskelig først idet “den blir gjenstand for samtale”. (Fra Kaja Scherven Mollerins essay “I gledens toneart”).

De siste årenes covid-relaterte utfordringer trigget nok valget av denne tittelen. Reduksjonen i kulturell aktivitet har ført til spørsmål om hvilken betydning det har når den kulturelle aktiviteten opphører. Og gamle spørsmål fikk ny aktualitet: om hvorfor kunsten må prioriteres, og hvordan, i svært pressede samfunnsstrukturer.

Via abstraksjon tenker jeg at dette verket er en liten feiring av den situasjonen konserten er, den tradisjonen strykeorkestrene står i, og hvordan dette betyr mye for oss: Den virker inn på å gjøre vår verden menneskelig. Agnes Ida Pettersen, komponist

Årets verk
Norsk Komponistforening deler årlig ut tre likeverdige priser for verk som fortjener å løftes frem for sine særskilte kvaliteter, signert komponister som arbeider med lyd og musikk som kunstform. I år fikk vi inn rundt 90 forslag. Komponistforeningens musikkfaglige utvalg har nominert 20 verk blant disse, urfremført i 2020–2022.

En internasjonal jury bestående av en utøver; Eira Bjørnstad Foss (NO), en kritiker; Hilde Halvorsrød (NO), en utenlandsk komponist; Antti Auvinen (FI) og lederen i MU; Bjørn Morten Christophersen (NO) skal kåre tre vinnere av Årets verk fra de nominerte.

Hver prismottaker få en plakett og et stipend på 50 000 kroner. Les om kriteriene for Årets verk her.