Komponistportrettet: Bjørn Norvall Hoemsnes

12. april 2024

Komponist Hoemsnes

Foto: Privat

Foto: Privat

70 årsjubilanten Bjørn Norvall Hoemsnes er opprinnelig fra Molde, men vokste opp i Oslo. Siden 1998 har han vært bosatt i Østfold, senere i Vestfold, og fra 2010 på Nøtterøy. Hoemsnes har om lag 1200 titler bak seg med ulike besetninger, størrelser og varighet. Mange er framført i radio, TV, konserter i innland og utland, på plate - og det meste ligger på nettet.

Hva jobber du med nå?

Akkurat nå holder jeg på med en bestilling til Ensemble KammerKlang, som har Pierrot-besetning. Verket har planlagt framføring i november 2025. Andre verk komponerer jeg gjerne med bruk av ‘Keith Jarrett-metoden’; mange av komposisjonene mine blir ‘kompovisasjoner’. Metoden går ut på å øve fra mitt opparbeidede klassiske repertoar av komponister som Bach, Beethoven, Haydn, Schubert, Chopin, Liszt og flere. Deretter improviserer jeg over dette materialet, utvider, utforsker og ‘videreutvikler’ før jeg trykker på record-knappen og alt får en farge og preg av Hoemsnes. Helst skjer det i én tagning. Musikken legges ut på YouTube, ufiltrert, det vil si med lite eller ingen redigering.

Hvordan ser arbeidsplassen din ut?

Arbeidsplassen min er her, midt i stua. Den er helt enkel, med piano, e-piano, mac og nødvendig programvare. I tillegg har jeg adgang til gode pianoer og flygler på kulturskolen der jeg fortsatt jobber som pianolærer.

Hvordan er dagen din som komponist?

Når det gjelder partitur-musikk, kreves det som kjent disiplin og utholdenhet, og det har jeg dessverre sjelden. Derfor er ‘kompovisasjon’ min metode. Denne metoden krever likevel mye øving. Øving er som kjent bra for vedlikehold av alle sanser, så på en arbeidsdag øver jeg en del.

De siste årene har jeg vært engasjert i å skape arenaer for andre komponister og musikere. Siden 2005 har jeg lagt ned en god del frivillig arbeid for å etablere Østfold og Vestfolds nyMusikk-avdelinger. Å ha ildsjeler med på laget har vært helt nødvendig. Karsten Brustad er en slik ildsjel — en kjempe i norsk musikkliv — og jeg har samarbeidet mye med ham. I tillegg er jeg gründer av Ensemble KammerKlang (EKK) sammen med Roger Arve Vigulf. Vi er aktive i Oslofjord-området, og ensemblet har gjort over 40 urframføringer av norske verk de siste fem årene. Flere kommer til. Vårt signatur-verk, Vestfold-Psyklusen, en mosaikk av miniatyrer samlet inn fra om lag 20 komponister tilknyttet vår region, spilles jevnlig. Og nå kommer snart debut-CD-en vår.

Hva lytter du selv til når du skal høre på musikk?

Bach, Bach og Bach — og av og til Keith Jarrett. Min favorittmaler er forresten Vincent van Gogh.

Din største kunstopplevelse?

Det var da jeg hørte «Parsifal» i Bayreuth i 1979. Richard Wagner. Han fanget min interesse allerede i tenårene. Jeg har prøvd å forstå hans raffinerte kromatiske stemmeføringer. På orkesterplass den sommerdagen i Bayreuth, med Horst Stein som dirigent, ble jeg løftet av gårde på kunstens vinger og fant aldri fotfeste igjen.

Hva er din hjertesak?

Vi trenger virkelig en variert og kvalitativ høy utdannelse spesielt innen estetiske fag i skoler og høyskoler. Jeg ser for meg at disse fagene får mer tyngde, og blir mer verdsatt i framtiden. Jeg ønsker meg flere og gode fremføringsarenaer for unge norske kunstnere. Fra hele mitt hjerte vil jeg takke alle de tusener av elever jeg har vært heldig å utdanne i mitt 44 års virke som lærer. For meg har dette vært det viktigste oppdraget og mest meningsfylte arbeidet gjennom livet.

Fakta

Bakgrunn

Bjørn Norvall Hoemsnes Hoemsnes har arbeidet som musikkpedagog, pianist og komponist siden 1980.

Han er utdannet ved Norges musikkhøgskole (NMH), klaver 1975-77 - Richard Strauss Konservatorium, komposisjon 1977-79 og diplomstudiet i komposisjon ved NMH 1980.

Han har tidligere undervist på Barratt-Dues Musikkinstitutt der han hadde lærerstilling i satslære, hørelære og akkopagnementsimprovisasjon.

Bli kjent med dagens komponister
Med denne portrettserien ønsker vi å vise den store spennvidden blant våre medlemmer i Norsk Komponistforening, ved å stille dem noen spørsmål knyttet til deres skapende arbeid. Les flere intervjuer her.