NKFs innspill om forvaltningen av Statens kunstnerstipend
18. oktober 2024
© Beate Styri
Styreleder Knut Olaf Sunde på innspillsmøte mandag 15. oktober.
© Beate Styri
Norsk Komponistforening har over 400 medlemmer og favner et bredt spekter av skapende praksiser. Vi jobber for å fremme lyd og musikk som kunstform. Det er en betydelig mengde nisjer som til sammen skaper et rikt spekter av mangfold som viser frem musikkens sprengkraft.
Statens kunstnerstipend er helt sentral for at ideer og prosjekter som ellers ikke ville kunne konkurrere økonomisk, skal se dagens lys. Kunstnerne har fundamental kompetanse på utvikling av nye ideer. Slike prosesser er skjøre, men har potensiale for stor sprengkraft. Å skape kunst er et fag – det er mange forskjellige fag. Det er et yrke.
Investering i uredd kulturell produksjon må være målrettet. Den kanskje aller mest treffsikre og effektive måten å investere på, er gjennom Statens kunstnerstipend.
Statens kunstnerstipend er investering i ny kunstproduksjon, og det går rett til de som lager og leverer selve varene – kunstnerne.
Statens kunstnerstipend er en sentral infrastruktur for skapende kunst som bidrar til nye perspektiver, glede og nysgjerrighet. Kunstnerne bidrar til selvforståelse, til verdier og innhold i våre liv. Det må vi hegne om.
Sekretariatsfunksjon i organisasjonene
Vi mener det er en fordel at sekretariatsfunksjonen er hos oss som fagspesifikk interesseorganisasjon av flere grunner:
- Vi er i nærkontakt med feltet på daglig basis, hele året.
- Vi har et stabilt og fagkompetent sekretariat som er tett påkoblet bredden av problemstillinger i feltet.
- Vår sekretær har instruks om å ta ordet hvis komiteens vurderinger skulle pense inn på personlige preferanser utover skjønnsmessig vurdering av kunstnerisk kvalitet og aktivitet.
Vi mener at dette sikrer en grundig og pålitelig saksbehandling. I tillegg er vår løsning kostnadseffektiv.
Under høringen foreslo NOPA en forvaltningsavtale mellom SKS og organisasjonene som beholder sekretariatsfunksjonen. Dette støtter vi.
En ulempe med å overføre sekretariatfunksjonen til direktoratet er risikoen for habilitetskonflikter. Det kan oppstå i tilfeller der medlemmer av stipendkomiteen selv søker på andre ordninger enn SKS som behandles av sekretariatet i direktoratet. Dette kan skape nye uheldige bindinger.
Observatørrolle
Norsk Komponistforening ser positivt på observatørrollen. Vi ønsker å være transparente. Vi har ikke klare meninger om utforming av denne rollen. Men vi bruker kulturdirektoratets verktøy eVurdering i saksforberedelsene, slik at direktoratet allerede i dag har innsyn i vurderingene som stipendkomiteen har gjort. Dette vil vi fortsette med. Hvis direktoratet ønsker å la en person være til stede på møtene til komiteen, kan dette være nyttig for å motvirke eventuelle blindsoner.
Fleksibilitet og utviklingen i kunstfeltene
Norsk Komponistforening ønsker bredde og mangfold av uttrykksformer og ser også med glede på de mange skapende praksisene i alle områder av det kunstneriske felleskapet i Norge. Vi arbeider for å legge til rette for at det er kunstnerens metoder og arbeidsformer som skal stå i sentrum. I foreningen har vi i år utviklet nye medlemskriterier basert på monitorering av feltets utvikling. Stipendkomiteen velges av årsmøtet etter innstilling fra valgkomiteen. Stipendkomiteen behandler kun stipend under SKS. Vi har et separat musikkfaglig utvalg som tar seg av alle andre ordninger vi har. Sammensetningen av stipendkomiteen skal sikre at bred kunstnerisk og faglig kompetanse er representert. Også musikkfaglig kompetente personer uten medlemskap i foreningen er valgbare til stipendkomiteen.
Valgkomiteen velges av årsmøtet. Vi har en instruks for valgkomiteen og forventning til dens sammensetning for å ivareta ulike uttrykksformer og bred oversikt i innstillingen til stipendkomiteen. Styremedlemmer kan verken sitte i stipendkomiteen, musikkfaglig utvalg eller valgkomiteen.
Eventuelt flere føringer
Hvis Statens kunstnerstipend ønsker å legge til flere føringer, kan vi forholde oss til det. Vårt hovedpoeng er å beholde vår fagspesifikke tilnærming, og hegne om høyt verdsatte stipender: selve livsnerven i mange kunstnerskap.
Vi ser frem til å følge det videre arbeidet med en revidert forskrift som sikrer legitimitet for Statens Kunstnerstipend.