DSC2470 4

Foto: Sondre Håland

Nominert til Årets verk: "Fantasia for Concert Band" av Torstein Aagaard-Nilsen

19. november 2021

"Fantasia for Concert Band "av Torstein Aagaard-Nilsen er skrevet på bestilling fra Midtun skoles musikkorps og deres dirigent Christian Breistein. Komponisten tok korpset med inn i skaperprosessen både for å kartlegge tekniske og musikalske muligheter, men også for å gi musikantene større eierskap til verket. Korpset briljerer med virtuositet og klanglige finesser. Her er barn og unge involvert i samtidsmusikk på en meget vellykket måte.

Komponisten om verket

I hele min karriere som komponist har jeg arbeidet med skolekorps.

Jeg ser det som en viktig oppgave at også den kommende generasjon musikere får møte levende kunstnere og at de kan se seg selv om en naturlig del av musikklivet, ikke bare en sosial møteplass, slik mange ynder å betrakte korps. Det er jo også dét, men i tillegg mye, mye mer. Korps er et musikalsk kraftsentrum!

I 2018 fikk jeg et oppdrag fra Midtun Skoles Musikkorps om å komponere et konsertverk til bruk iblant annet NM for skolekorps 2019.

Da jeg sammen med dirigent Christian Breistein snakket om hva stykket kunne bli, kom idéen om å involvere musikantene i stor grad som mulig. Det kan gi meg materiale å benytte i komponeringen og det kan gi musikantene et eieforhold til musikken.

«Jeg, fant, jeg fant!» Et berømt sitat hentet fra et av Asbjørnsen og Moes eventyr om Askeladden. Kunne Askeladdens måte å møte verden, være en metode for meg? Det ukjente og ikke-kommersielle i fokus? Det jeg finner, det bruker jeg?

Før jeg begynte å skrive, møtte jeg korpset for å ha en idémyldring. Jeg kartla ulike ferdigheter, ulike spilleteknikker de kunne beherske, klangspesialiteter og andre påfunn. Jeg tok opp dette og lot det være en del av materialet jeg skulle komponere med.

Slik ble Fantasia skapt. Min fantasilek, men likevel umulig uten korpsets og dirigentens bidrag på idéstadiet. Dirigent Christian Breistein fortalte meg i en mail om hver gruppe i korpset, at korpset har en dirigent som bare kan slå 4/4-takt.

Som sagt så gjort: stykket går i 4/4-takt fra begynnelse til slutt.

Det er også tydelig noen steder at ungdommen kom med helt spesielle idéer. Om jeg ikke kunne bruke alt de kunne gjøre på instrumentene sine, fikk jeg da med noe. Som at saksofonistene bare spiller på nakkestykket, og solo på to tofots orgelpiper. For å nevne noe.

«Jeg fant, jeg fant!

Verket er dedikert til Christian Breistein.
Torstein Aagaard-Nilsen

Bestilt av Midtun Skoles Musikkorps

Besetning: Blåseorkester: Flute 1-2 (One on each part doubles Piccolo), Oboe, Solo Bb Clarinet 1 (one player), Solo Bb Clarinet 2 (one player), Bb Clarinet 1-2 (the rest of the group), Bb Bass Clarinet, Alto Saxophone 1-2, Tenor Saxophone, Baritone Saxophone, Bb Trumpet 1-3, Bb Cornet 1-2, F Horn 1-2, F Horn 3-4, Trombone 1-3, Bass Trombone.

Fremføring/utgivelse: 2019: Midtun Skoles Musikkorps, Bølgen Kuturhus, Larvik, NM Skolekorps 2019

Om komponisten

Torstein Aagaard-Nilsen (1964) er utdannet ved Universitetet i Bergen (matematikk) og Bergen Musikkonservatorium, der han studerte trompetspill, musikkteori, komposisjon og pedagogikk. Han bor på Manger i Hordaland og livnærer seg som komponist, arrangør, dirigent og foreleser.

Årets verk
Norsk Komponistforening skal fra og med 2021 årlig dele ut tre likeverdige priser for verk som fortjener å løftes frem for sine særskilte kvaliteter, signert komponister som arbeider med lyd og musikk som kunstform. I år fikk vi inn 171 forslag, fordelt på 144 ulike verk urfremført i 2018–2020. Vårt Musikkfaglige utvalg har nominert 20 verk blant disse.

En jury bestående av en dirigent/utøver (Rei Munataka), en kritiker (Maren Ørstavik), en utenlandsk komponist (Antti Auvinen) og en representant fra MU (Bjørn Morten Christophersen) skal kåre tre vinnere av Årets verk som offentliggjøres 10. desember.