Lars-Erik ter Jung takker for prisen

21. april 2024

20240416 164903 Lars Erik

Foto: Beate Styri

Årets utøver 2023 Lars-Erik ter Jung

Foto: Beate Styri

Det er med overraskelse, takknemlighet og glede jeg mottar prisen "Årets utøver 2023".

Arbeidet med ny musikk og bestillingsverk har vokst frem som en naturlig del av min musikertilværelse gjennom flere tiår. Arbeidet med bestillingene har ført meg tettere på den kreative delen av et levende norsk musikkliv, og møtene med de mange flotte menneskene bak "samtidsmusikken" og "komponistfasadene" har vært berikende for min musikerhverdag. Denne delen av min virksomhet har stadig inspirert meg til å satse videre på en allsidig og uavhengig tilværelse som fiolinist og dirigent innen det frie feltet.

Jeg har etter hvert fremført verk av en lang rekke norske nålevende komponister i ulike sammenhenger, og flesteparten har vært bestillinger jeg har vært med å generere i forbindelse med ensembler og prosjekter jeg har ledet eller initiert. Jeg kjenner på at dette arbeidet også har gitt meg en følelse av mestring - i tillegg til mange store opplevelser!

Jeg har god grunn til å takke alle som har hjulpet og støttet meg i arbeidet - både komponister og musikere - men det ville føre for langt å ramse dem opp. Likevel vil jeg i forbindelse med at jeg mottar denne utmerkelsen, gi uttrykk for at det er spesielt gledelig at prisen "Årets verk 2023" samtidig går til Jan Erik Mikalsen for verket "Fleurs", som jeg bestilte til TERJUNGENSEMBLE, som nå er mitt faste ensemble, og den fabelaktige klarinettisten Pierre Xhonneux. Verket ble urfremført høsten 2022, og utgitt på ensemblets tredje album våren 2023.
Dette gir aktualitet til den anerkjennelsen jeg føler jeg nå har fått som utøver, og er en stor inspirasjon til å fortsette arbeidet med å fremme ny norsk musikk.

En stor takk til Norsk Komponistforening som på denne måten velger å løfte frem mitt arbeid for den nye musikken. Det betyr mye for meg å motta denne prisen!
Lars-Erik ter Jung

Som «Årets Utøver» kan velges en utøver eller et ensemble, på høyt profesjonelt nivå, som har gjort særlig innsats for norsk samtidsmusikk det siste året eller over en lengre periode.

«Årets Utøver» innstilles av Musikkfaglig utvalg.