Nominert til Årets verk: "H2O-trilogien" av Cecilie Ore

12. desember 2023

Cecilie Ore2 5 web

© Ingeborg Norshus

© Ingeborg Norshus

20 verk er nominert til Årets verk 2023. Vi presenterer én og én fra nominasjon i tilfeldig rekkefølge i desember.

Cecilie Ores tre strykekvartetter "WaterWorks", "Glacier Song" og "Morning Mist" danner "H2O-triologien" som tar for seg vann, is og tåke, de tre ulike formene vann kan eksistere i.

Verket ble urfremført i 2022 av Engegårdkvartetten på festivalen Tonehimmel i Volda og i desember samme år fremført på en konsert i Parkteatret i Oslo.

Engegårdkvartetten består av Arvid Engegård og Laura Custodio Sabas (fiolin), Juliet Jopling (bratsj) og Jan Clemens Carlsen (cello).

Om "H2O-trilogien"

Et omfattende og stort anlagt kammermusikkverk! Her flettes impresjonistisk og programmusikalsk tenkning sammen i en krystallklar formidlingsevne. Musikkfaglig utvalg om verket
Fakta

"H2O-trilogien"

Komponist: Cecilie Ore

Besetning: Strykekvartett

"H20-trilogien"
Tre satser:
I: WaterWorks
II: Glacier Song (16')
III: Morning Mist (11')

Durata: ca 50 min.

Utframføring: Tonehimmel 2022
"H20-trilogien" framført av Engegårdkvartetten
"WaterWorks"
"Glacier Song" (urframføring 25. juni 2022 Volda kyrkje)
"Morning Mist" (urframføring 26. juni 2022 Volda kyrkje)

"WaterWorks" ble tildelt Edvardprisen i 2019.

"H2O-trilogien" vant Musikkforleggerprisen 2023.

Komponisten om verket

H2O-trilogien er et større anlagt verk for strykekvartett i tre deler. Den omhandler H2O-molekylet i dets 3 ulike eksistens-former: vann (som beveger seg fra bekker, elver og stryk gjennom tjern og innsjøer til fossefall, fjorder og åpent hav), is (hvor isbreer sakte former landskapet) og vanndamp (som innhyller naturen i tåke). Cecilie Ore, komponist

Del I: WaterWorks er en hyllest til Hardanger og vestkysten av Norge med fosser, smale fjorder og dramatisk natur. Musikken henter sin inspirasjon fra vannets bevegelser gjennom landskapet hvor sildringer langt oppe i fjellsidene blir til bekker og vokser seg til elver og kraftfulle vannfall som passerer gjennom fjellvann og øker i styrke før det kaster seg ut og ned i dype fjorder og tilslutt forenes med havet hvor det fordamper og igjen returnerer til fjellene der det faller som regn... og syklusen starter enda en gang...

Del II: Glacier Song er en hyllest til Jostedalsbreen med sine is-masser som sakte beveger seg og gir landskapet form. Musikken er inspirert av isbreens kalde, krystallinske klarhet. - I løpet av den lille istid i Europa (ca. 1550 – 1850) var kulden så streng at elver ble islagt hvert år og breene vokste i både dybde og omfang. Purcell/ Dryden beskrev denne kulden i Cold Song fra operaen King Arthur hvor Cupid vekker vinterens ånd: The Cold Genius. Fragmenter fra Cold Song trer frem i Glacier Song og dette tilbakeblikket på den lille istid er en på- minnelse om hvordan klimaet har vært og alltid vil være i forandring.

Del III: Morning Mist er en hyllest til hele Norges langstrakte kyst. Musikken henter sin inspirasjon fra tåkebanker som ofte uventet ruller inn fra havet, demper all lyd, forvirrer og reduserer vår evne til å orientere oss i landskapet. Som lavt-liggende skyer klamrer vanndampen seg til jorden og legger seg stille ned mens tåkeluren varsler om fare med sørgmodig jammer og klage i det fjerne. Men så, litt etter litt trenger solstråler nesten umerkelig gjennom tåkehavet som langsomt oppløses og fordufter i løse luften.

Årets verk
Norsk Komponistforening deler årlig ut tre likeverdige priser for verk som fortjener å løftes frem for sine særskilte kvaliteter, signert komponister som arbeider med lyd og musikk som kunstform. I år fikk vi inn rundt 90 forslag. Komponistforeningens musikkfaglige utvalg har nominert 20 verk blant disse, urfremført i 2020–2022.

En internasjonal jury bestående av en utøver; Eira Bjørnstad Foss (NO), en kritiker; Hilde Halvorsrød (NO), en utenlandsk komponist; Antti Auvinen (FI) og lederen i MU; Bjørn Morten Christophersen (NO) skal kåre tre vinnere av Årets verk fra de nominerte.

Hver prismottaker få en plakett og et stipend på 50 000 kroner. Les om kriteriene for Årets verk her.