Nominert til Årets verk: "Ørenslyd. Ritus V" av Edvin Østergaard

21. november 2021

E Østergaard

Foto: Niklas Østergaard

Foto: Niklas Østergaard

Verket er skrevet for sangerne Tone E. Braaten (sopran), Ebba Rydh (mezzo-sopran) og Per Kristian Amundrød (tenor), samt Håkon Thelin (kontrabass).

Komponisten om verket

"Ørenslyd. Ritus V" er skrevet som en utforsking av samspillet mellom den menneskelige stemmens klanglige mangfold og kontrabassens rike akustiske uttrykk. I stykket forsøker jeg å skape et grunnlag for en finstemt lytting. Begrepet «ørenslyd» (fra dansk øren, opprinnelig genitiv flertall av øre) brukes i betydning «mulighet for å høre noe som blir sagt eller for selv å bli hørt» og «ro til å bli hørt». Tittelen henspiller på de muligheter som vekselspillet mellom vokal og instrumental klang har for ørets evne til forfinet auditiv erfaring.
Edvin Østergaard

"Ørenslyd. Ritus V" (2019) er femte verk i en serie på i alt syv planlagte verk som startet med solostykket "Ritus. Musik für Bratsche" (1999).

Urfremføring: Verket ble urfremført den 24. oktober 2019 i Berlin.

Om komponisten

Edvin Østergaard (1959) er ansatt som professor i fagdidaktikk i "Kunst og vitenskap i læring" ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU).

Blant komposisjonene hans finnes instrumental musikk, musikk for kor og vokalensembler, og musikk for teater. 

Edvin Østergaard mottok Spellemannprisen 2010 i klassen samtidsmusikk for albumet "Die 7. Himmelsrichtung".

Årets verk
Norsk Komponistforening skal fra og med 2021 årlig dele ut tre likeverdige priser for verk som fortjener å løftes frem for sine særskilte kvaliteter, signert komponister som arbeider med lyd og musikk som kunstform. I år fikk vi inn 171 forslag, fordelt på 144 ulike verk urfremført i 2018–2020. Vårt Musikkfaglige utvalg har nominert 20 verk blant disse.

En jury bestående av en dirigent/utøver (Rei Munataka), en kritiker (Maren Ørstavik), en utenlandsk komponist (Antti Auvinen) og en representant fra MU (Bjørn Morten Christophersen) skal kåre tre vinnere av Årets verk som offentliggjøres 10. desember.