Rolf Wallin 20180526 6779

Foto: Rikard Österlund

Nominert til Årets verk: "Whirld" av Rolf Wallin

1. desember 2021

Fiolinkonserten "Whirld" ble bestilt av Bergen Filharmoniske Orkester og skrevet for og i samarbeid med Alina Ibragimova. Hun urfremførte verket i Royal Albert Hall som en del av BBC Proms 2018, med BFO dirigert av Edward Gardner, og med direktesending på BBC. Verket fikk strålende kritikker i britiske aviser.

"Whirld" (1918) for fiolin og orkester
i. Nigredo -
ii. Albedo -
iii. Citrinitas -
iv. Rubedo

Komponisten om verket

Verden (The world)  er en virvel (whirl), og enhver virvel er en verden. Dette har mystikere fortalt oss i tusener av år, og i løpet av de siste hundre årene har sobre kvantefysikere med sin bølgeteori bekreftet at det stemmer. I denne fiolinkonserten har jeg igjen dukket inn i  fraktalmatematikkens mystiske virvelverden ("Whirld"). De tilsynelatende kaotiske tallene fra fraktale formler blir brukt i vitenskapen for å etterlikne naturlige fenomen som skyer, elvevirvler, trær og fugleflokker. Projisert på musikk frambringer disse "tørre" tallene overraskende emosjonelle melodier — higende, stolte, fredlige, jublende. 

I en lærebok i alkymi fra 1700-tallet blir den alkymistiske prosessen framstilt som en fugl som flyr opp og ned i en kokende glasskolbe mens den manipulerer de fire elementene, sol, måne og fabeldyr for å lage edle metaller, helbrede sykdommer eller lage liv fra død materie. For mange av alkymistene representerte dette også en prosess mot spirituell modning, renselse og transcendens. I "Whirld" flyr vår solist som denne fuglen, gjennom de fire satsene som tilsvarer stadiene i denne prosessen: Nigredo (svart), Albedo (hvitt), Citrinitas (gult) og Rubedo (rødt). Rolf Wallin

"Whirld" ble skrevet på bestilling fra Bergen Filharmoniske Orkester.

Urfremføringen var i Royal Albert Hall i august 2018, med fiolinisten Alina Ibragimova og Bergens Filharmoniske Orkester med sjefsdirigent Edward Gardner. Konserten var en del av BBC Proms, og ble direktesendt på BBC Radio. 

Besetning: Solo fiolin og orkester

Om komponisten

Rolf Wallin (1957) er en allsidig komponist og musiker som har oppnådd stor internasjonal anerkjennelse. Hans verker spenner over et vidt felt, samtidig som hans musikalske uttrykk er sammensatt av elementer fra eksperimentell jazz og rock, klassisk musikk og arbeid med datamaskin.

Årets verk
Norsk Komponistforening skal fra og med 2021 årlig dele ut tre likeverdige priser for verk som fortjener å løftes frem for sine særskilte kvaliteter, signert komponister som arbeider med lyd og musikk som kunstform. I år fikk vi inn 171 forslag, fordelt på 144 ulike verk urfremført i 2018–2020. Vårt Musikkfaglige utvalg har nominert 20 verk blant disse.

En jury bestående av en dirigent/utøver (Rei Munataka), en kritiker (Maren Ørstavik), en utenlandsk komponist (Antti Auvinen) og en representant fra MU (Bjørn Morten Christophersen) skal kåre tre vinnere av Årets verk som offentliggjøres 10. desember.