Kari Telstad Sundet foto Jorunn Sundet

Foto: Jorunn Sundet

Nominert til Årets verk 2022: "Spinlock Dreaming" av Kari Telstad Sundet

9. desember 2022

Begrepet "Spinlock" er hentet fra tekologien, et fenomen hvor et program "går i sirkel" rundt seg selv og ikke kommer videre. Tittelen beskriver hvordan Sundet selv opplevde å være komponist da Norge ble stengt ned i 2020.

20 verk er nominert til Årets verk 2022, og vi presenterer én og én av nominasjonene i tilfeldig rekkefølge i desember

Spinlock Dreaming

Verket ble til gjennom et samarbeidsprosjekt mellom The Progression Ensemble Oslo og Ny Musikks Komponistgruppe, og ble urfremført på Hamar Teater i 2021 av The Progression Ensemble Oslo.

Besetning: Akkordion, gitar og cello (The Progression Ensemble Oslo)
Varighet: 8’50’’

Et svært vakkert verk der komponisten viser at hun behersker både en meget krevende besetning og en harmonisk og tekstural rikdom. Resultatet er slående! Utdrag fra Musikkfaglig utvalgs begrunnels

Komponisten om verket

En spinlock er et begrep innen programmering som beskriver en ventetilstand. Programmere kaller det ofte “busy waiting”. Tråden kan ikke kuttes, fordi den behøves, men prosessen kan heller ikke få komme videre - derfor sirkler den rundt på ubestemt tid og ber igjen og igjen om å få fortsette. Stykket ble skrevet i en tid da alle konserter var avlyste. Samarbeidet med musikere var midlertidig erstattet av samarbeid med maskiner, så Spinlock Dreaming ble til som et av flere i en serie av maskinpoesi-stykker. Etter pandemien tror jeg mange kan kjenne seg igjen i følelsen av “busy waiting”; man kan ikke stoppe opp, men man kan heller ikke gå dit man vil. Kari Telstad Sundet
Kar T Subdet firkantet

Om komponisten

Kari Telstad Sundet (f. 1987) er en komponist som primært skriver elektroakustisk kammermusikk, men også akustiske verker og ren elektronikk. Hun er opptatt av musikkens visuelle potensiale, sound scapes, forholdet mellom menneske og maskin, og lyders evne til å vekke assosiasjoner og minner.

Årets verk
Norsk Komponistforening deler årlig ut tre likeverdige priser for verk som fortjener å løftes frem for sine særskilte kvaliteter, signert komponister som arbeider med lyd og musikk som kunstform. I år fikk vi inn 100 forslag. Komponistforeningens musikkfaglige utvalg har nominert 20 verk blant disse, urfremført i 2019–2021.

En jury bestående av en dirigent/utøver; Rei Munataka (JP/SE), en kritiker; Maren Ørstavik (NO), en utenlandsk komponist; Antti Auvinen (FI) og en representant fra MU; Bjørn Morten Christophersen (NO) skal kåre tre vinnere av Årets verk fra de nominerte.

Hver prismottaker få en plakett og et stipend på 50 000 kroner. Les om kriteriene for Årets verk her.