DSC 5089 web

Foto: Finn Daniel Raaen

Nominert til Årets verk 2022: "trãnseõ" av Ragnhild Berstad

15. desember 2022

Et verk om stadige forvandlinger og overganger med et vibrerende spekter av toner fra glassinstrumenter inspirert av fuglesangens fascinerende klangrikdom. Ideen om at glass både er uforanderlig og skjørt – at det ikke ruster eller falmer, men samtidig kan knuse på et øyeblikk – står sentralt i verket. 

20 verk er nominert til Årets verk 2022, og vi presenterer én og én av nominasjonene i tilfeldig rekkefølge i desember.

trãnseõ

"trãnseõ" er skrevet for Klangforum Wien på bestilling fra Ultimafestivalen og Donaueschinger Musiktage. Verket ble fremført under begge festivalene i 2021.

Verket framstår som en taktil auditiv opplevelse, mykt og poetisk, ru og glassaktig. Berstad er en mester i delikate detaljer. Utdrag fra Musikkfaglig utvalgs begrunnelse 

Komponisten om verket

Å komponere er for meg å lytte fram et indre liv i et mangefasettert og flertydig lydbilde – et lydbilde som rommer sin egen forvandlig.

"trãnseõ" er et verk om stadige forvandlinger og overganger, fra et tett samspill med kvarttoner, inspirert av fuglesangens fascinerende klangrikdom til et vibrerende spekter av toner fra glassinstrumenter.

"trãnseõ" er latin og betyr å krysse, gå over,og hele verket er på en måte en lang bevegelse – fra fuglesang, en sterk inspirasjon hentet ut av det rike livet i naturen, til en dypere refleksjon over livets sårbarhet – symbolisert ved glassinstrumenter, skjøre og bestandige på samme tid, som livet selv.

Glassinstrumentene er et resultat av et årelangt samarbeid med glasskunstner Vidar Koksvik. Ragnhild Berstad
Rgnhild Berstad firkantet

Om komponisten

Ragnhild Berstad (f. 1956) komponerer både akustisk og elektroakustisk musikk og har blant annet markert seg med musikk for glassinstrumenter. Utdannet ved Buskerud Musikkonservatorium, Universitetet i Oslo og Norges musikkhøgskole, der hun avla sin diplomeksamen i komposisjon i 1997, etter studier med Lasse Thoresen og Olav Anton Thommessen. Høsten 1998 var Berstad «artist-in–residence» ved Künstlerhaus Schloss Wiepersdorf i Tyskland.

Berstad har fått Edvardprisen i 2001 for verket «Emutatio» og 2005 for verket «Recludo», i 2008 mottok hun Arne Nordheims Komponistpris og i 2015 ble hun nominert til Nordisk råds musikkpris for verket «Cardinem».

Årets verk
Norsk Komponistforening deler årlig ut tre likeverdige priser for verk som fortjener å løftes frem for sine særskilte kvaliteter, signert komponister som arbeider med lyd og musikk som kunstform. I år fikk vi inn 100 forslag. Komponistforeningens musikkfaglige utvalg har nominert 20 verk blant disse, urfremført i 2019–2021.

En jury bestående av en dirigent/utøver; Rei Munataka (JP/SE), en kritiker; Maren Ørstavik (NO), en utenlandsk komponist; Antti Auvinen (FI) og en representant fra MU; Bjørn Morten Christophersen (NO) skal kåre tre vinnere av Årets verk fra de nominerte.

Hver prismottaker få en plakett og et stipend på 50 000 kroner. Les om kriteriene for Årets verk her.