5 Olav Anton Thommessen Foto Bodil Maroni Jensen 0 2

Foto: Bodil Maroni Jensen

Nominert til Årets verk 2022: "Fra Nijinskis Dagbok" av Olav Anton Thommessen

14. desember 2022

Et verk om en kunstners utvikling mot galskapen, basert på koreograf Vaslav Nijinskis dagbok, skrevet etter at han ble diagnostisert med schizofreni. Dagboken består av intime bekjennelser, stormannsgale brev til datidens verdensledere og nonsensdikt som gjenspeiler mønstre man finner i dansen.

20 verk er nominert til Årets verk 2022, og vi presenterer én og én av nominasjonene i tilfeldig rekkefølge i desember.

Fra Nijinskijs dagbok – konsertarie for lys sopran og kammerensemble

Verket er skrevet på bestilling fra Det Norske Kammerorkester, og ble urfremført på Ultima 17. september i 2019 av Det Norske Kammerorkester med Halldis Rønning som dirigent og sopran Silje Aker Johnsen som solist.

Verket har en vanvittig energi og Thommessen pusher grensene til et slags kunstnerisk høytrykk som kler tematikken i stykket usedvanlig godt. Utdrag fra Musikkfaglig utvalgs begrunnelse
Untitled 1 179 1

Foto: Det Norske Kammerorkester

Fra urfremføringen på Ultimafestivalen med solist Silje Aker Johnsen og Det Norske Kammerorkester

Komponisten om verket

Vaslav Nijinskij (1890 –1950) var den legendariske førstedanser ved Sergej Djaghilevs Ballets Russe. Han debuterte som koreograf med en skandale: Debussys «L’apres midi d´un faune», der hans siste bevegelse utløste stor forargelse. Hans neste produksjon var Stravinskijs «Våroffer» som resulterte i en av musikkhistoriens mest omsuste teaterskandaler. Etter dette ble det klart at hans dårlige mentale tilstand førte til at han ble innlagt på asyl. Der skrev han en kryptisk dagbok som nylig er blitt utgitt. Den er full av stormannsgale utsagn som til slutt ender med språkets oppløsning i lyder hentet fra ballettens tellesystemer. En tragisk skjebne som har interessert meg helt siden jeg så rekonstruksjonen av hans originale koreografi til «Vårofferet». Han betraktes som den første virkelige koreograf, i motsetning til ballettmestrenes tilpasning av trinn til musikk. En virkelig pionér. Olav Anton Thommessen
Olav Anton Thommessen firkantet

Om komponisten

Olav Anton Thommessen (f. 1946) er en profilert norsk komponist og kulturpersonlighet. Han er født i Oslo, og vokste opp i Tyskland, England og USA. Tok en bachelor-grad i komposisjon ved Indiana University School of Music og fortsatte studier i Warszawa og i Utrecht.

Thommessen er fra 2014 professor emeritus ved Norges musikkhøgskole og har ved siden av sitt virke som komponist og pedagog markert seg som en engasjert debattant på mange områder, fra et bredt samfunnsengasjement til kunstens rolle i samfunnet.

Årets verk
Norsk Komponistforening deler årlig ut tre likeverdige priser for verk som fortjener å løftes frem for sine særskilte kvaliteter, signert komponister som arbeider med lyd og musikk som kunstform. I år fikk vi inn 100 forslag. Komponistforeningens musikkfaglige utvalg har nominert 20 verk blant disse, urfremført i 2019–2021.

En jury bestående av en dirigent/utøver; Rei Munataka (JP/SE), en kritiker; Maren Ørstavik (NO), en utenlandsk komponist; Antti Auvinen (FI) og en representant fra MU; Bjørn Morten Christophersen (NO) skal kåre tre vinnere av Årets verk fra de nominerte.

Hver prismottaker få en plakett og et stipend på 50 000 kroner. Les om kriteriene for Årets verk her.