Nominert til Årets verk: "No Title (No Filter) I-IIA" av Evelin Felix Lindberg

9. desember 2023

Portrait Evelin Photographer A Solberg

© A. Solberg

© A. Solberg

20 verk er nominert til Årets verk 2023. Vi presenterer én og én fra nominasjon i tilfeldig rekkefølge i desember.

"No Title (No Filter)" er et verk som reflekterer over samtidens audiovisuelle kultur og måtene denne påvirker menneskets forhold til seg selv og til musikken og videomediet som kroppslig kunstuttrykk.

Om "No Title (No Filter) I-IIA"

Et unikt og helstøpt arbeid hvor visuell og klanglig bearbeiding går inn i hverandre og blir ett uttrykk. Besnærende og imponerende arbeid av en banebrytende komponist som ikke er redd for å bryte ny grunn. Musikkfaglig utvalg om verket
Fakta

"No Title (No Filter) I-IIA"

Besetning: Stemme, elektronikk, video

Komponist: Evelin Felix Lindberg

År: 2021

Durata: 8'16"

Urfremført: Intern visning ifb. avlyst konsert på Werkstatt Festival Stuttgart og Sonisk Hage på Ultima

Sted: Online og Sentralen, Oslo

Komponisten om verket

No Title (No Filter) er en serie stykker for én vokalist, elektronikk og video, som utforsker gjengivelsen og kommodifiseringen av stemmen og kroppen i populærmedier, så vel som de forvrengte forventningene til en selv som oppstår fra redigering som ikke finner sted i sanntid, samt fra umiddelbar, automatisert behandling ("filtrering") av performance og image.

Stykkenes musikkvideo blir presentert som en holografisk hjemsøkelse av liveopptredenen, og fungerer som en definitiv referanse som utøveren må gjenskape, til tross for deres kroppslige begrensninger og den umenneskelige karakteren til deres digitalt produserte avbild.

Verket reflekterer over hvordan kroppen fremstilles i kommersielle medier og hvordan representasjonen av kropp og persona produseres og støpes digitalt som en del av en image-produksjon. Det som er kitsch og forfengelig, det allestedsnærværende språket til reklamefilmer og musikkvideoer, så vel som vanlige "forskjønnende" signal- og bildebehandlinger utvides bortenfor deres innvante logikk og blir brukt i en ny syntaks, tekstur, artikulasjon og radikal transformasjon. Evelin Felix Lindberg, komponist
I Nude (Comping):
Ekstrapolert fra de konseptuelle grunnlagene for kompresjon og compositing, utforsker den første satsen dynamiske relasjoner og ikke-utførbar redigering som blir oversatt til liveopptreden. Stykket rives mellom en forhåndsprodusert "ideell tilstand" og ufullkommenhetene i en fremføring, gjennom et dynamisk signalbehandlingsprogram som søker å slå dem sammen til ett.

IIA Collage (Sampling), IIB Not a Lot Just Forever (Cover):
Den andre satsen er en samling av stilstudier av forskjellige vokalproduksjonsteknikker. Den er satt sammen av en rekke covers, hvor jeg så har samplet meg selv, og beholdt det mangfoldige klanglige preget av vokalbehandlingen som er tilstede i coverene, samtidig som jeg intenst omarrangerer dem til et lydlandskap som er fremmed for hver av de individuelle samplene. Bare ett originaleksemplar avsløres mot slutten av del IIA, og del IIB avslutter satsen med et cover i sin helhet, satt til en intim sminkevideo i en unaturlig tidsskala.

Årets verk
Norsk Komponistforening deler årlig ut tre likeverdige priser for verk som fortjener å løftes frem for sine særskilte kvaliteter, signert komponister som arbeider med lyd og musikk som kunstform. I år fikk vi inn rundt 90 forslag. Komponistforeningens musikkfaglige utvalg har nominert 20 verk blant disse, urfremført i 2020–2022.

En internasjonal jury bestående av en utøver; Eira Bjørnstad Foss (NO), en kritiker; Hilde Halvorsrød (NO), en utenlandsk komponist; Antti Auvinen (FI) og lederen i MU; Bjørn Morten Christophersen (NO) skal kåre tre vinnere av Årets verk fra de nominerte.

Hver prismottaker få en plakett og et stipend på 50 000 kroner. Les om kriteriene for Årets verk her.