Cecilie Ore2 5 web

© Ingeborg Norshus

Nominert til Årets verk 2022: "Katsu!" av Cecilie Ore

8. desember 2022

Japanske zen-munker og haiku-diktere har lange tradisjoner for å fremføre dikt på dødsleiet. Cecilie Ores "Katsu!" (Eureka!) er basert på seks utvalgte «siste ord» fra denne tradisjonen. Diktene er fra 1500-tallet og frem til forrige århundre.

20 verk er nominert til Årets verk 2022, og vi presenterer én og én av nominasjonene i tilfeldig rekkefølge i desember.

Katsu!

"Katsu!" ble urfremført av Juliana Venter (vokal) og Rolf-Erik Nystrøm (saksofon) på Ultima 2021.

Ordet ‘katsu’ er et uttrykk som har vært brukt i det man får en dypere erkjennelse og oppnår en høyere grad av bevissthet eller opplysthet. Det blir fremført som et høyt skrik. På norsk er det ordet ‘eureka‘ som best beskriver denne tilstanden av plutselig bevissthet.

Med bare to stemmer og mange relativt fragmentariske situasjoner skaper komponisten likevel en opplevelse av lange linjer og helhet. Utdrag fra musikkfaglig utvalgs begrunnelse

Komponisten om verket

I Japan har zen-munker og haiku-poeter en lang tradisjon for å fremsi et dikt som siste ord før døden inntreffer. Tekstene som danner grunnlaget for verket Katsu! er satt sammen av ulike dødsdikt fra 1500-tallet og frem til det forrige århundre. Cecilie Ore

Diktene verket er basert på:

For more than sixty years
I often cried Katsu! to no avail.
And now, while dying,
Once more to cry Katsu!
Won’t change a thing.
(Kokei Sochin, d.1597)

Spitting blood
Clears up reality
And dreams alike.
(Sunao, d.1926)

I wait, white clouds
And dark clouds passing –
A cuckoo cries.
(Chosui, d.1769)

Throw all flower
Of chrysanthemum
Into the coffin.
(Natsume Soseki, d.1916)

Like dewdrops
On a lotus leaf
I vanish.
(Senryu, d.18)

Cecilie Ore Instagram firkantet

Om komponisten

Cecilie Ore (f. 1954) har markert seg innen både det elektroniske og akustiske feltet, og i vokalmusikk og opera. Hun har i økende grad basert sine tekstbaserte verk på samfunnskritiske tema.

Ore har mottatt flere utmerkelser, blant annet Arne Nordheims komponistpris i 2004, Lindemanprisen i 2015 og Edvard-prisen i 2019.

Årets verk
Norsk Komponistforening deler årlig ut tre likeverdige priser for verk som fortjener å løftes frem for sine særskilte kvaliteter, signert komponister som arbeider med lyd og musikk som kunstform. I år fikk vi inn 100 forslag. Komponistforeningens musikkfaglige utvalg har nominert 20 verk blant disse, urfremført i 2019–2021.

En jury bestående av en dirigent/utøver; Rei Munataka (JP/SE), en kritiker; Maren Ørstavik (NO), en utenlandsk komponist; Antti Auvinen (FI) og en representant fra MU; Bjørn Morten Christophersen (NO) skal kåre tre vinnere av Årets verk fra de nominerte.

Hver prismottaker få en plakett og et stipend på 50 000 kroner. Les om kriteriene for Årets verk her.