Nominert til Årets verk: "Trachea" av Martin Ødegaard
3. desember 2021
Foto: Steinar Dahl
Foto: Steinar Dahl
“Trachea” for fire horn og dobbelt kor, ble bestilt og urfremført av Schola Cantorum og dirigent Tone Bianca Sparre Dahl.
Komponisten om verket
Verket dreier seg mye om bevegelse av klanglige lydskulpturer i rom, og om hvordan lyd fra forskjellige retninger påvirker lytterens persepsjon av et abstrakt musikalsk materiale. Jeg ville at publikum skulle være i og omfavnet av lyden og musikken, og plasserte koret rundt publikum, og hornene i hvert hjørne av konsertsalen.
’Trachea’ betyr luftrør, og er essensielt både for sangere og blåsere. Det ligger ingen tekst til grunn for verket, stemmene synger på rene vokaler og bruker også en del utvidede stemmeteknikker som hvisking og skraping. Hvordan stemmene instrumenteres og blandes med hornene, også gjennom klanglige og dynamiske ytterpunkter, har vært et kompositorisk hovedfokus.
“Trachea” er et verk der bevegelige abstrakte lydskulpturer i rom forsøker å skape en umiddelbar, konsentrert lytteopplevelse, og som omfavner kunstens sterkeste medspiller, mottakerens fantasi. Martin Ødegaard
Urfremføring: Universitetets Aula i 2018.
Besetning: 4 horn og dobbelt kor
Durata: 14 min.
Utgitt: Innspilt i Uranienborg kirke og utgitt på 2L i 2019.
Om komponisten
Martin Ødegaard (1983) har studert folkemusikk ved Høgskolen i Telemark, avdeling Rauland, og komposisjon ved Norges musikkhøgskole, med blant annet Bjørn Kruse, Henrik Hellstenius og Lasse Thoresen som lærere. Ødegaards verk er fremført av ensembler som Oslo Sinfonietta, Athelas Sinfonietta Copenhagen, KORK, Schola Cantorum og Det Norske Solistkor. Han har jobbet mye med scenemusikk og prosjekter knyttet opp mot folkemusikk. Martin Ødegaard er også en av tre kunstneriske ledere for Norsjø kammermusikkfest.
Årets verk
Norsk Komponistforening skal fra og med 2021 årlig dele ut tre likeverdige priser for verk som fortjener å løftes frem for sine særskilte kvaliteter, signert komponister som arbeider med lyd og musikk som kunstform. I år fikk vi inn 171 forslag, fordelt på 144 ulike verk urfremført i 2018–2020. Vårt Musikkfaglige utvalg har nominert 20 verk blant disse.
En jury bestående av en dirigent/utøver (Rei Munataka), en kritiker (Maren Ørstavik), en utenlandsk komponist (Antti Auvinen) og en representant fra MU (Bjørn Morten Christophersen) skal kåre tre vinnere av Årets verk som offentliggjøres 10. desember.