Ørjan Matre 4 Photo Ingvild Festervoll Melien kopi

Foto: Ingvild Festervoll Melien

Nominert til Årets verk: "Fire stykker om avstand" av Ørjan Matre

6. desember 2021

"Fire stykker om avstand" ble skrevet under den første nedstengningen under koronapandemien, våren 2020. Tema er avstand og isolasjon, og i de ulike satsene står musikerne spredt rundt i kirkerommet i ulike formasjoner. Verket beveger seg fra avstand, via lengsel etter nærvær til håp om en bedre fremtid. I en tid der det ikke er lov å klemme, omtaler Matre dette verket som en musikalsk klem fra komponist til lytter.

Komponisten om verket

"Fire stykker om avstand" ble bestilt av Norsk orgelfestival og urfremført av NyNorsk Messingkvintett og organist Anders Eidsten Dahl.

Stykket ble komponert våren 2020, da koronaepidemien brått endret hverdagen vår og tvang oss til å holde avstand. Dette har hatt innvirkning på stykket; musikerne er i deler av stykket spredt ut i kirkerommet, og spiller helt uavhengig av hverandre. To av satsene er basert på tradisjonelle bedehussalmer, "Å, for djup i Jesu kjærleik" og "Ingen er så trygg i fare". Sistnevnte har fått undertittelen 'Andrà tutto bene', som er det italienske uttrykket barn over hele verden skrev på sine regnbuetegninger med håp om at alt blir bra til slutt. Ørjan Matre

Urfremført: NyNorsk Messingkvintett og Anders Eidsten Dahl i Stavanger Konserthus 19. september 2020.

Besetning: Messingkvintett og orgel.

Om komponisten

Ørjan Matre (1979) studerte komposisjon ved Norges musikkhøgskole med Bjørn Kruse, Lasse Thoresen, Olav Anton Thommessen og Henrik Hellstenius. Han skriver verk for forskjellige besetninger og ensembler, fra solo-verk til kammer og kor-verk, og en stor del for større ensembler og orkester.

Matre har markert seg som en tydelig stemme i norsk musikk og er blitt bestilt og fremført både nasjonalt og internasjonalt på arenaer som Norsk orgelfestival, ULTIMA Oslo Contemporary Music Festival, Nordic Music Days, Sound Scotland, Warsaw Autumn, Wittener Tage für neue Kammermusik, BBC Promenade Concerts og Darmstadt Ferienkurse.

Årets verk
Norsk Komponistforening skal fra og med 2021 årlig dele ut tre likeverdige priser for verk som fortjener å løftes frem for sine særskilte kvaliteter, signert komponister som arbeider med lyd og musikk som kunstform. I år fikk vi inn 171 forslag, fordelt på 144 ulike verk urfremført i 2018–2020. Vårt Musikkfaglige utvalg har nominert 20 verk blant disse.

En jury bestående av en dirigent/utøver (Rei Munataka), en kritiker (Maren Ørstavik), en utenlandsk komponist (Antti Auvinen) og en representant fra MU (Bjørn Morten Christophersen) skal kåre tre vinnere av Årets verk som offentliggjøres 10. desember.