Nominert til Årets verk: "Swiveling in a Flexible Unison" av Anders Torgunrud Røshol

20. desember 2023

Portrett farge

© Shingo Nozaki

© Shingo Nozaki

20 verk er nominert til Årets verk 2023. Vi presenterer én og én fra nominasjon i tilfeldig rekkefølge i desember.

"Swiveling in a Flexible Unison" ble skrevet på bestilling fra BIT20 Ensemble til deres #Norden-prosjekt og ble urfremført 28. august 2021 i Grieghallen, Bergen.

Verket ble nominert til EDVARD-prisen 2022.

Om "Swiveling in a Flexible Unison"

Verket avslører en meget kyndig komponist som evner å åpne en usedvanlig fantasirik verden for lytteren. I "Swiveling in a Flexible Unison" tar han et hvert øyeblikk på største alvor, noe vi synes må verdsettes høyt. Musikkfaglig utvalg om verket
Fakta

"Swiveling in a Flexible Unison"

Komponist: Anders Torgunrud Røshol

Besetning. Sinfonietta

Durata: 11 min.

Bestilt av: BIT20 Ensemble

Urfremført: 28. august 2021 i Grieghallen, Bergen.

Komponisten om verket

I “Swiveling in a Flexible Unison,” har jeg under skrivingen forsøkt å glemme at verket skulle få en endelig form til slutt og heller vært opptatt av å forfølge innfall og ideer som har oppstått underveis.

På en lapp på veggen over skrivebordet hadde jeg notert meg følgende ord: blindgater, mislykkede forsøk, illusjoner, overraskelser og luftspeilinger. Koordinater å peile etter. Anders Torgunrud Røshol, komponist
Fakta

Om komponisten

Anders Torgunrud Røshol (f. 1988, Hamar) har sin utdannelse fra Norges musikkhøgskole og Griegakademiet ved Universitet i Bergen. Han har hatt Asbjørn Schaathun og Morten Eide Pedersen som sine veiledere.

Anders Torgunrud Røshol arbeider hovedsakelig med akustisk musikk. Gjennom sitt arbeid utforsker Røshol ofte potensialet i kontrasterende musikalske ideer for å generere nytt og uventet materiale.

Hans musikk har blitt fremført og innspilt internasjonalt, og han har samarbeidet med noen av Norges ledende ensembler, som Oslo Sinfonietta, BIT20 Ensemble og SISU slagverkensemble.

Ved siden av å være komponist har Røshol vært leder for nyMusikks komponistgruppe i perioden 2015-2019.

Årets verk
Norsk Komponistforening deler årlig ut tre likeverdige priser for verk som fortjener å løftes frem for sine særskilte kvaliteter, signert komponister som arbeider med lyd og musikk som kunstform. I år fikk vi inn rundt 90 forslag. Komponistforeningens musikkfaglige utvalg har nominert 20 verk blant disse, urfremført i 2020–2022.

En internasjonal jury bestående av en utøver; Eira Bjørnstad Foss (NO), en kritiker; Hilde Halvorsrød (NO), en utenlandsk komponist; Antti Auvinen (FI) og lederen i MU; Bjørn Morten Christophersen (NO) skal kåre tre vinnere av Årets verk fra de nominerte.

Hver prismottaker få en plakett og et stipend på 50 000 kroner. Les om kriteriene for Årets verk her.