Takk for likestillingsprisen!
4. februar 2021
Foto: Marius Fiskum / Nordlysfestivalen
Foto: Marius Fiskum / Nordlysfestivalen
Kjære Komponistforening
Å motta denne prisen er så utrolig inspirerende og overraskende at det er vanskelig å sette ord på.
Jeg har jobbet i mange år med å skape gehør for at vi må endre noe i samfunnet slik at alle mennesker har like muligheter til å inspireres og lykkes med det de brenner for.
Det er ikke alle som blir oppmuntret, heiet fram og hedret. Grunnen til at det er sånn kan henge sammen med hvor de bor, hvilken hudfarge de har, hvilket kjønn de har, hvem de kjenner osv. Det henger også sammen med hvordan samfunnet (altså vi) sorterer mennesker og dermed tillegger dem egenskaper og kvaliteter, uten at vi egentlig kjenner dem og vet hva de kan.
Jeg har vært opptatt av at alle mennesker fortjener å få oppmerksomhet og anerkjennelse når de gjør noe kult. Det er ikke alltid sånn. Mange, for eksempel kvinnelige komponister, dirigenter og musikere, blir ikke brukt og omtalt på samme måte som alle mennene vi liker å dyrke. Vi er blitt flinkere, men vi kan bli mye bedre på dette. Det samme gjelder musikk og musikere fra det såkalt globale sør, eller nord for den del.
Vi trenger å jobbe med å legge kjønnsstereotype forventningen på hylla, se potensialet i alle slags folk, og gi alle en sjanse til å lykkes, også mens de driver og tester ut ting og er unge og uerfarne. Alle kan, og bør, si ifra.
Vi tenker ofte at likestilling handler om jenter sine rettigheter, men jeg vil understreke her at både gutter, jenter og andre kjønnsidentiteter begrenses av de forventningen samfunnet har til deres prestasjoner. Vår jobb er å sørge for at alle blir sett og anerkjent, uansett om de vil bli ballettdansere, komponister, dirigenter, rockemusikere eller festivalsjefer. Og at vi er oppmerksomme på mangfoldet når vi skal plukke ut helter til konsertprogrammer eller tribute-konserter. Derfor vil jeg også gratulere Nordlysfestivalen for godt og mangfoldig festivalprogram.
For å få til dette må vi hjelpe hverandre å informere om alle de fabelaktige menneskene som gjør spennende ting der ute. Jeg har jobbet mye med å «snakke fram» folk som gjør bemerkelsesverdige ting, for eksempel ved å skrive Wikipediaartikler, og jeg vil gjerne oppfordre dere alle til å gjøre lignende innsats. Snakk fram utypiske representanter fra kjønnsskjeve felter, og se dere bedre omkring når dere leter etter nye helter å dyrke. Det er et stort mangfold der ute. Unge mennesker trenger forbilder, flere gutter trenger å se at det er vanlig å bli ballettdanser, og flere jenter trenger å vite at det finns kvinnelige komponister, og at de har sjans å bli spilt av orkestrene hvis de satser på komposisjon som yrke. For eksempel.
Og apropos mangfoldet, så er det ikke bare min fortjeneste at denne prisen havner i mine hender. Jeg er en del av et helt strålende arbeidsmiljø på Konsen i Tromsø, som jeg vil takke så masse for viktige samtaler og god oppbacking i prosjektene mine. Jeg vil også takke de mange sterke kvinneskikkelsene som har brøytet veien for at vi i Norge kan snakke om likeverd på en åpen og konstruktiv måte. Og til slutt vil jeg selvsagt takke min nærmeste familie, og mannen min, Geir, for at de lytter til meg når jeg er frustrert over de mange arrangementer som helt har glemt at det finns dyktige kvinner i feltet, eller all trakasseringen som foregår i kommentarfelter rundt i verden. De hjelper meg å ikke gi opp. Og tusen, tusen takk til Komponistforeningen for at dere deler ut denne prisen, og for at akkurat jeg har fått den i år, det varmer enormt.
Se NKFs styreleder Jørgen Karlstrøms hilsningstale her:
Se kulturminister Abid Q. Rajas hilsningstale her:
Komponistforeningens likestillingspris er en årlig pris som deles ut av styret i Norsk Komponistforening til en person, gruppe, institusjon eller forening som har gjort en spesiell innsats for å fremme likestilling og kjønnsbalanse i det skapende musikkfeltet. Den første prisen ble delt ut i 2017.
Komponistforeningen går åpent ut hvert år for å innhente forslag på gode kandidater som fortjener oppmerksomhet for sin innsats for likestilling i norsk musikkliv.