TZ Eby KAMU 1192087

Foto: Kaapo Kamu

Nominert til Årets verk 2022: "messe norvegienne profane" av Tze Yeung Ho

10. desember 2022

I dette verket ser Tze Yeung Ho det norske gudstjenesteritualet utenfra og har skapt en profan norsk messe til teksten «Gud og Hvermann» av forfatter Linda Gabrielsen, der publikum inviteres til å synge med i messesatsene.

20 verk er nominert til Årets verk 2022, og vi presenterer én og én av nominasjonene i tilfeldig rekkefølge i desember.

"messe norvegienne profane"

Urfremført i 2019 av NyNorsk Messingkvintett, Sean Bell (kontratenor) og Liis Viira (harpe).
Verket har siden vært fremført flere ganger, både i Finland og i Norge.

Et modig verk med egenart. Musikkdramatisk fungerer det godt og unnlater å kokettere med de store spørsmålene. Utdrag fra Musikkfaglig utvalgs begrunnelse

Komponisten om verket

«messe norvégienne profane» er et samarbeid med forfatter Linda Gabrielsen, komponert for Sean Bell og Nynorsk messingkvintett. Komposisjonen er bygget på min egen opplevelse (og misforståelse) av preken som en irreligiøs tenåring, Gabrielsens poetiske funderinger om forholdet mellom Gud og hvermann, og et kor av lytterne som ikke helt finner tonen når de blir bedt om å synge under forestillingen. Tze Yeung Ho
Tze Yeung Ho firkantet

Om komponisten

Tze Yeung Ho (f. 1992) er en norsk komponist med base i Helsingfors. Med sin flerkulturelle bakgrunn har språklige lyder manifestert seg som en viktig kilde for inspirasjon i Tze Yeungs musikk. Musikken står ofte i midten av veiskiller mellom ulike (mis)forståelser.

Årets verk
Norsk Komponistforening deler årlig ut tre likeverdige priser for verk som fortjener å løftes frem for sine særskilte kvaliteter, signert komponister som arbeider med lyd og musikk som kunstform. I år fikk vi inn 100 forslag. Komponistforeningens musikkfaglige utvalg har nominert 20 verk blant disse, urfremført i 2019–2021.

En jury bestående av en dirigent/utøver; Rei Munataka (JP/SE), en kritiker; Maren Ørstavik (NO), en utenlandsk komponist; Antti Auvinen (FI) og en representant fra MU; Bjørn Morten Christophersen (NO) skal kåre tre vinnere av Årets verk fra de nominerte.

Hver prismottaker få en plakett og et stipend på 50 000 kroner. Les om kriteriene for Årets verk her.