Pekfoto

Foto: Camilla Wærenskjold

Nominert til Årets verk 2022: "Djupare under Hörtröskeln" av Risto Holopainen

20. desember 2022

Et hørespill om marginal musikk, hva nå enn det er, med fiktive verk og krangler mellom komponister.

20 verk er nominert til Årets verk 2022, og vi presenterer én og én av nominasjonene i tilfeldig rekkefølge i desember.

Djupare under Hörtröskeln

Verket er bestilt av Notam og ble fremført i en brakke under Ultimafestivalen i 2020. Det har også blitt sendt som miniserie på RadiOrakel og på Radio Tenthaus. Noen scener fra en tidligere versjon ble fremført under Ultima i 2007. I den nye versjonen kommer fire nye roller og mye nytt materiale til.

Medvirkende:

  • Trude-Sofie Anthonsen, programleder
  • Lise Herland, tidligere programleder
  • Håkon M. Vassvik, komponisten Hagerup
  • Øyvind Torvund, tidligere programlederens mann
  • Siri Austeen, komponisten Vinyl
  • Ewa Jacobsson, komponisten Mantissa
  • Karl R. Telle, psykologen
  • Britt Pernille Frøholm, hardingfele
  • Rolf-Erik Nystrøm, saksofon
  • Kjell Tore Innervik, slagverk
Uht fig
Et herlig forunderlig, merkelig og sprøtt verk. Det er så godt sammensatt at vi blir jammen sittende å lytte og gruble. Utdrag av Musikkfaglig utvalgs begrunnelse

Komponisten om verket 

Djupare under hörtröskeln är ett hörspel om ett radioprogram för marginell musik. Tre komponister presenterar sin fiktiva samtidsmusik för de mer eller mindre motvilliga programledarna i ett språkspel med alltför många regler. Hörspelet innehåller också en del folkmusik, Beethoven-pastischer, en resa till Kina i en tändsticksask, Kenta & Stoffe, barnprogrammet om heroin och det goda livet, och en närkontakt med arbetslivet såsom vi uppfattar det med våra sinnen. Risto Holopainen
Risto Holopainen firkantet

Om komponisten

Risto Holopainen (f. 1970, Sverige) studerte komposisjon ved Kapellsbergs Musikskola i Härnösand og ved Norges musikkhøgskole, og fikk doktorgrad med avhandlingen "Self-organised Sound with Autonomous Instruments" ved Universitetet i Oslo i 2012. I tillegg til kammermusikk, elektroakustiske verk, radiohørespill og musikk til danseforestillinger har han laget flere animasjoner, jobbet med grafikk, installasjoner, performance, og utgitt romanen Skrapan, ved siden av en rekke essays.

Årets verk
Norsk Komponistforening deler årlig ut tre likeverdige priser for verk som fortjener å løftes frem for sine særskilte kvaliteter, signert komponister som arbeider med lyd og musikk som kunstform. I år fikk vi inn 100 forslag. Komponistforeningens musikkfaglige utvalg har nominert 20 verk blant disse, urfremført i 2019–2021.

En jury bestående av en dirigent/utøver; Rei Munataka (JP/SE), en kritiker; Maren Ørstavik (NO), en utenlandsk komponist; Antti Auvinen (FI) og en representant fra MU; Bjørn Morten Christophersen (NO) skal kåre tre vinnere av Årets verk fra de nominerte.

Hver prismottaker få en plakett og et stipend på 50 000 kroner. Les om kriteriene for Årets verk her.