Ingfrid Breie Nyhus, Natasha Barrett og Jon Øivind Bylund Ness hedret med prisen Årets verk 2022

28. april 2023

20230427 211931

Foto. Beate Styri

Vinnere av Årets verk 2022; Natasha Barrett, Jon Øivind Bylund Ness og Ingfrid Breie Nyhus.

Foto. Beate Styri

Årets verk er tre likeverdige priser til tre norske komponister for fremragende verk urfremført eller tilgjengeliggjort for offentligheten i de tre foregående årene. Prisene deles ut årlig av Norsk Komponistforening, og i år i samarbeid med NRK Kringkastingsorkestret.

Torsdag 27. april delte Norsk Komponistforening ut tre priser for Årets verk 2022. Prisvinnerne blir tildelt 50 000 kroner hver i. Begivenheten fant sted under en konsert med Kringkastingsorkestret i NRK Store Studio i Oslo.

Prisen Årets verk har en flere tiår lang historie i Norsk Komponistforening, men har i noen år ikke vært delt ut. I fjor ble imidlertid en lang og stolt tradisjon som favner svært mange viktige verk i norsk musikkhistorie gjenopptatt, om enn i en noe annen form.

–Komponistforeningen deler nå ut tre likeverdige priser med et ønske om å vise nettopp noe av denne spennvidden - og uttrykksviljen - kraften - som finnes blant norske komponister, gjennom å løfte fram tre fremragende verk med særskilte kvaliteter, som hver på sin måte representerer en del av vår samtid, forteller styreleder Jørgen Karlstrøm.

Det kom inn over 100 forslag til Årets verk 2022, hvorav Musikkfaglig utvalg nominerte 20 verk urfremført i perioden 2019–2021. En internasjonale sammensatt jury bestående av den japanske dirigenten og komponist Rei Munataka, kritikeren Maren Ørstavik, den finske komponisten Antti Auvinen og musikkfaglig utvalgs leder Morten Christophersen har plukket ut tre likeverdige vinnere.

Juryens leder Morten Christophersen leste juryens begrunnelser ved prisoverrekkelsen.

Fra juryens begrunnelser:

"Slåttepiano II» av Ingfrid Breie Nyhus

«Gjennom Nyhus' nære forhold til både feleslåttradisjonen og den klassiske klavertradisjonen er hun i ferd med å skape sin egen sjanger av klavermusikk. Verket trekker linjer til minimalisme i tillegg til både jazzens og kunstmusikkens bearbeidelser av folkemusikk i Skandinavia. Likevel finner komponisten nye veier og rom i et område man skulle tro var godt kartlagt allerede. Dette er suggererende, vakkert, konsentrert og meget kyndig utført.»

Verket ble urfremført med albumslipp under Ultima 2021 på Riksscenen i Oslo.

"Altered States 1 & 2: Coastal Waters & A Forest of their own" av Natasha Barrett
«Verket tar lytteren med inn i et tiltrekkende vakkert lydlandskap der elementer fra stemmer og feltopptak langsomt bearbeides og transformeres elektronisk mot stadig nye sammenhenger. Komponisten håndterer materialet sitt varsomt og subtilt, og med sin store kyndighet visker hun ut grensene mellom de opprinnelige lydkildene. Verket framstår som dypt, rikholdig og konsentrert på samme tid.»

Bestilt av vokalensemblet Nordic Voices og urfremført i 2021 på VoxLAB VårFEST '21 av Nordic Voices og Electric Audio Unit. Verket ble også fremført på første konserten i PÅ!-serien på MUNCH i 2022

"Rawgabitting" av Jon Øivind Bylund Ness
«Rawgabitting er en intens, festlig og energisk klaverkonsert. Klaverets uvanlige stemming er brukt med både kyndighet og lidenskap. Orkesterbehandlingen er solid. Verket er på mange måter rapsodisk, men har likevel sin tydelige identitet. Dette er sprudlende musikk, full av musikalske sitater og overraskelser. Komponisten byr virkelig på sin humor og uforutsigbare ideverden.»

Verket ble urfremført av pianisten Sanae Yoshida og Kringkastingsorkestret med dirigent Petr Popelka i 2021.

Plaketter med blomster

Foto: Beate Styri

Årets verk
Norsk Komponistforening deler årlig ut tre likeverdige priser for verk som fortjener å løftes frem for sine særskilte kvaliteter, signert komponister som arbeider med lyd og musikk som kunstform. I år fikk vi inn 100 forslag. Komponistforeningens musikkfaglige utvalg har nominert 20 verk blant disse, urfremført i 2019–2021.

En internasjonal jury bestående av en dirigent/utøver, en kritiker, en utenlandsk komponist og en representant fra Musikkfaglig utvalg skal kåre tre vinnere av Årets verk fra de nominerte.

Hver prismottaker få en plakett og et stipend på 50 000 kroner. Les om kriteriene for Årets verk her.