Nominert til Årets verk: "WATERS – Sylva Sylvarum" av Martin Ødegaard

6. desember 2023

Martin web bred

© Steinar Dahl

© Steinar Dahl

20 verk er nominert til Årets verk 2023. Vi presenterer én og én fra nominasjon i tilfeldig rekkefølge i desember.

"WATERS – Sylva Sylvarum" er skrevet til NyNorsk Messingkvintett og Ensemble 96 og dirigent Nina T. Karlen, som urfremførte verket i Nes kirke i Gvarv 23. april 2022, og fremførte det dagen etter i Kulturkirken Jakob i Oslo.

"WATERS – Sylva Sylvarum"

Raffinert tonemaleri for kor og messingkvintett. Ødegaard er en mester i klangfortellinger. Musikkfaglig utvalg om verket
Fakta

"WATERS – Sylva Sylvarum"

Besetning: Blandet kor (SSAATTBB) og messingkvintett (2 tpt hn tbn tu)

Durata: 16 min.

Bestiller: Ny Norsk Messingkvintett og Ensemble 96 med støtte fra Det norske komponistfond.

Komposisjonsår: 2021

Utgiver: NB Noter

Urfremført: 23. april 2022 i Nes kirke i Gvarv

Komponisten om verket

Verket tar utgangspunkt i vann, som grunnstoff, naturfenomen og sted. Ulike «vann-fenomener» som bølger, krusninger, vannspeil, is og damp/regn blir lydlig utforsket og spilt opp mot hverandre, gjennom stemmer og instrumentene i forskjellige kombinasjoner. Plast i havet problematiseres gjennom en sammenstilling av "Aqua" sin "Barbie Girl" som plutselig trer fram, over messingkvintettens undersjøiske melodisekvenser.

Koret og instrumentene skal plasseres rundt publikum, og gir en omsluttende følelse av å være ilyden. Andre halvdel av verket forsøker klanglig å gi en følelse av å være under vann. Her ligger opptak av dyr som lever under vann til grunn for deler av det melodiske og harmoniske materialet.

Verket er tenkt som det siste i en syklus av verker; Sylva Sylvarum (lat; skogenes skog), tittel hentet fra August Strindbergs naturvitenskapelige essays (Paris, 1896), som tar utgangspunkt i grunnstoffer/materialer fra naturen. Deres form, kjemi og stofflige egenskaper, men også hvordan vi som mennesker følelsesmessig opplever disse stoffene/materialene, gjennom stedene i naturen de eksisterer. Syklusen vil blant annet bestå av verkene; «WOODS» (Strykeensemble og kor), «STONES» (Slagverkstrio og kor) og «WATERS» (Messingkvintett og kor).

Intensjonen med disse verkene vil være å utforske og fremheve gjennom musikalsk abstraksjon, naturens mangfoldighet og rikdom, som vi dessverre de siste 100 år har vert flittige med å utnytte og drepe og som vi nå er på vei til å miste. Paradoksalt nok på tross av, at vi selv er helt avhengig av den for vår egen overlevelse. Martin Ødegaard, komponist
Waters april 2022 1536x864

Årets verk
Norsk Komponistforening deler årlig ut tre likeverdige priser for verk som fortjener å løftes frem for sine særskilte kvaliteter, signert komponister som arbeider med lyd og musikk som kunstform. I år fikk vi inn rundt 90 forslag. Komponistforeningens musikkfaglige utvalg har nominert 20 verk blant disse, urfremført i 2020–2022.

En internasjonal jury bestående av en utøver; Eira Bjørnstad Foss (NO), en kritiker; Hilde Halvorsrød (NO), en utenlandsk komponist; Antti Auvinen (FI) og lederen i MU; Bjørn Morten Christophersen (NO) skal kåre tre vinnere av Årets verk fra de nominerte.

Hver prismottaker få en plakett og et stipend på 50 000 kroner. Les om kriteriene for Årets verk her.