Stale Kleiberg web

Foto: Marthe A. Vannebo

Nominert til Årets verk: "Concerto for Viola and Orchestra" av Ståle Kleiberg

5. desember 2022

Concerto for Viola and Orchestra ble bestilt av Trondheim Symfoniorkester, som urfremførte verket i 2021 med Eivind Holtsmark Ringstad som solist.

20 verk er nominert til Årets verk 2022, og vi presenterer én og én av nominasjonene i tilfeldig rekkefølge i desember.

Concerto for Viola and Orchestra

Verket ble urfremført i 2021 og spilt inn samme år for 2L. Året etter ble det utgitt som eget album, sammen med to av Kleibergs øvrige solokonserter, cellokonserten Dopo og Violin Concerto No. 2.

Et meget vakkert og tiltrekkende bidrag til det ennå begrensede konsertrepertoaret for bratsj. Det melodiske materialet er smakfullt og sofistikert, og polyfonien stødig meislet ut. Utdrag fra Musikkfaglig Utvalgs begrunnelse 
Ståle Kleiberg firkantet

Komponisten om verket

Concerto for Viola and Orchestra faller i tre satser med en samlet varighet på ca. 25 minutter. Satsene har ulik karakter. De vil oppleves som klare kontraster, men samtidig med en indre sammenheng. Opplevelsen av indre sammenheng skyldes at musikken er relativt stramt organisert rundt bestemte intervaller. Disse intervallene dominerer både de melodiske frasene og samklangene i samtlige tre satser. På denne måten skapes det både enhet og kontrast ved at ulike varianter vokser ut av samme kim. Ståle Kleiberg

Om komponisten

Ståle Kleiberg (f. 1958) er komponist, og professor i komposisjon og musikkvitenskap ved Institutt for musikk, NTNU i Trondheim. Han har mottatt bestillinger fra både inn- og utland og har en rekke plateutgivelser som har oppnådd flere Grammy-nominasjoner og fått priser nasjonalt og internasjonalt.

Årets verk
Norsk Komponistforening deler årlig ut tre likeverdige priser for verk som fortjener å løftes frem for sine særskilte kvaliteter, signert komponister som arbeider med lyd og musikk som kunstform. I år fikk vi inn 100 forslag. Komponistforeningens musikkfaglige utvalg har nominert 20 verk blant disse, urfremført i 2019–2021.

En jury bestående av en dirigent/utøver; Rei Munataka (JP/SE), en kritiker; Maren Ørstavik (NO), en utenlandsk komponist; Antti Auvinen (FI) og en representant fra MU; Bjørn Morten Christophersen (NO) skal kåre tre vinnere av Årets verk fra de nominerte.

Hver prismottaker få en plakett og et stipend på 50 000 kroner. Les om kriteriene for Årets verk her.