Nils Henrik Asheim takker for prisen

21. april 2024

20240416 164753 Nils Henrik

Foto: Beate Styri

"Organotopia" av Nils Henrik Asheim mottok prisen Årets verk 2023

Foto: Beate Styri

Jeg ble veldig glad for å motta Årets verk nettopp for "Organotopia". For meg personlig er dette et viktig prosjekt hvor jeg resirkulerer og gjenoppfinner arbeidsmåter jeg har prøvd ut gjennom ulike perioder. Det er også en oppsummering og videreutvikling av min virksomhet rundt orgelet, hvor jeg ikke bare bruker instrumentet til å framføre orgelrepertoar, men også til kollektiv improvisasjon og ombygging av annet repertoar.

Med dette 12-timers verket ønsket jeg også å skape et sted og en sosial situasjon med orgelet som samlingspunkt. Døra mellom Paulus Kirke og Birkelunden var åpen hele dagen. Publikum kunne komme og gå, og delta på sine egne premisser. Historier fortalt av folk rundt Birkelunden var vevd inn i helheten sammen med den nye historien som utfoldet seg den dagen.

Det er en stor ære å få prisen, som jeg deler med mange aktører: Arkitektgruppen Søstra100, Lyddesigner Øyvind Brandtsegg Koreograf Roza Moshtaghi, videodesigner Boya Bøckman, vokalistene Sofia Jernberg, Ruth Wilhelmine Meyer, Det norske jentekor (aspirantgruppa), Reshail Mansoor, Juliana Venter, Simin Tander, Håkon Kornstad, Halvor Håkanes, Evelina Petrova, Øystein Elle og Marja Mortensson. Dessuten Dansere fra KHiO og ikke minst syv tangent-kolleger: Susanne Kujala, Hampus Lindwall, Jean-Baptiste Monnot, Guoste Tamulynaite, Jonas Cambien, Vojtěch Procházka og Daniel Buner Formo. Alle disse har en kreativ andel i verket som ble urframført under Ultima-festivalen 2022. Nils Henrik Asheim

Årets verk
Norsk Komponistforening deler årlig ut tre likeverdige priser for verk som fortjener å løftes frem for sine særskilte kvaliteter, signert komponister som arbeider med lyd og musikk som kunstform.