Nominert til Årets verk: "Out of Step" av Mark Adderley

21. desember 2023

IMG 1070

© Mark Adderley

© Mark Adderley

20 verk er nominert til Årets verk 2023. Vi presenterer én og én fra nominasjon i tilfeldig rekkefølge i desember.

Mark Adderleys "Out of Step" er skrevet spesielt for Lars Lien (saxofon) og Sergej Osadchuk (piano), som fremførte verket på GLØTT festival i Tromsø i 2022.

Verket er også å finne på CD-innspillingen "Out of Step" fra 2022.

Om "Out of Step"

Adderley bygger intrikate, men kommuniserende lydsetninger som fanger oppmerksomheten og trigger fantasien. Musikkfaglig utvalg om verket
Fakta

"Out of Step"

Komponist: Mark Adderley

Besetning: Saxofon og klaver

Durata: 12 min.

Urfremført: 2022, Gløtt festival, Tromsø

Urfremført av: Lars Lien og Sergej Osadchuk

Innspilt på CD 2022: "Out of Step"

Komponisten om verket

"Out of Step" er en kompleks, sprudlende og rik musikalsk lekeplass, både for utøverne og lytterne. Utøvernes virtuositet og koordinasjonsevner settes på prøve. De asymmetriske rytmene gir inntrykk av å være i ubalanse, (men også fra kvitringen fra småfugler!).

For de fleste av oss er ikke livet bare en enkel seilas. Vi er i stand til å gjenkjenne skjærene i sjøen, de små ujevnhetene på veien, ruheten og ujevnheten som utfordrer vår balanseevne. Men bortsett fra turbulensen og stresset, er det også øyeblikk av melankoli, fred og ro. Mark Adderley, komponist
Fakta

Om komponisten

Mark Adderley (f. 1960, England) er halvt engelsk, halvt svensk, men har bodd i Norge siden 1981.

Han studerte fagott ved The Guildhall School of Music i London fra 1978 til 1981, da han flyttet til Norge hvor han har bodd siden.

I en periode var han aktiv som fagottist og spilte i Den Norske Opera, Oslo Filharmoniske Orkester og Stavanger Symfoniorkester, før han i 1985 påbegynte sine studier i komposisjon ved Norges musikkhøgskole under ledelse av Olav Anton Thommessen og Lasse Thoresen.

Han tok sitt diplom i 1992 og har siden være komponist på full tid med tilhold i Oslo. Han mottok Norsk Komponistforenings pris Årets Verk 1994 for ensembleverket Reverberations.

Årets verk
Norsk Komponistforening deler årlig ut tre likeverdige priser for verk som fortjener å løftes frem for sine særskilte kvaliteter, signert komponister som arbeider med lyd og musikk som kunstform. I år fikk vi inn rundt 90 forslag. Komponistforeningens musikkfaglige utvalg har nominert 20 verk blant disse, urfremført i 2020–2022.

En internasjonal jury bestående av en utøver; Eira Bjørnstad Foss (NO), en kritiker; Hilde Halvorsrød (NO), en utenlandsk komponist; Antti Auvinen (FI) og lederen i MU; Bjørn Morten Christophersen (NO) skal kåre tre vinnere av Årets verk fra de nominerte.

Hver prismottaker få en plakett og et stipend på 50 000 kroner. Les om kriteriene for Årets verk her.