AI og fremtiden
4. april 2025

Musikkskapere taper to ganger på AI-utviklingen. Først blir verkene ulovlig brukt som treningsdata for AI-tjenestene, og når disse modellene er ferdigutviklet konkurrerer de direkte med komponistene i det samme markedet. En rett til vederlag vil kunne gi kompensasjon til opphaverne for bruken av store språkmodeller, som er laget ved hjelp av deres opphavsrettsbeskyttede verk for å produsere kommersielt tilgjengelig "innhold".
For eksempel, når en strømmetjeneste fyller opp platformen sin med AI-produsert musikk, vil den måtte betale for bruken av de opphavsrettsbeskyttede verkene i datasettet som ble brukt av AI-modellen i genereringen av denne musikken.
Vi har invitert professor og jurist Daniel Gervais til å presentere sin idé om en ny juridisk rett til vederlag for komponister og musikkskapere i møte med kunstig intelligens. Gervais jobber med internasjonal immaterialrett og juridiske spørsmål knyttet til kunstig intelligens.
Det vil bli satt av god tid til å stille spørsmål til Gervais, samtalen med publikum vil bli moderert av nestleder Martin Hirsti-Kvam.
Samtalen foregår på engelsk.
Om Daniel Gervais
Daniel Gervais er juridisk rådgiver i Verdens handelsorganisasjon (WTO), og er leder for opphavsrettsprosjekter i Verdensorganisasjonen for immaterialrett (WIPO), visegeneralsekretær i Den internasjonale konføderasjonen av forfatter- og komponistselskaper (CISAC) og nestleder i Den internasjonale føderasjonen for rettighetsorganisasjoner innen reproduksjon.
Gervais har skrevet veilederen til avtalen som regulerer internasjonale immaterielle rettigheter, nå i sin femte utgave: The TRIPS Agreement: Drafting History and Analysis.