Her er vinnerne av Årets verk 2021

3. februar 2022

20220203 132258

Foto: Beate Styri

Tre verk - tre vinnere: "Piano Concerto" av Kristine Tjøgersen, "Ørenslyd. Ritus V" av Edvin Østergaard og "Jordens sang" av Rolf Gupta.

Foto: Beate Styri

Torsdag 3. februar delte Norsk Komponistforening ut tre priser for Årets verk 2021. Prisvinnerne får en pengegave på 50 000 kroner hver. Begivenheten fant sted i Marmorsalen på Sentralen. Prisutdelingen vil bli vist på NRK Hovedscenen 13. mars.

Styreleder Jørgen Karlstrøm ønsket velkommen til prisutdelingen, som opprinnelig skulle finne sted i desember 2021, men ble utsatt på grunn av en ny nedstenging av Norge. Desto mer gledelig å kunne offentliggjøre prisene.

– Årets verk er tre likeverdige priser til tre norske komponister for fremragende verk urfremført eller tilgjengeliggjort for offentligheten i de tre foregående årene. Prisene deles ut årlig av Norsk Komponistforening, og for anledningen i år i samarbeid med NRK.

Prisen Årets verk har en flere tiår lang historie i Norsk Komponistforening, om enn i en noe annen form, men har nå i noen år ikke vært delt ut. Årets utdeling representerer slik gjenopptakelsen av en lang stolt tradisjon som favner svært mange viktige verk i norsk musikkhistorie.

Når man ser tilbake på de som har fått prisen tidligere er det påfallende hvor sterkt mange av verkene tåler tidens tann. Samtidig er det tydelig hvordan de representerer sin musikalske samtid. Nå er vi i vår tid, og det skapes også nå ny musikk – genuin og personlig, nyskapende og tradisjonsbærende, stillferdig, heftig, voldsom, vakker, absurd og grusom...og så mye mer.

Vi deler nå ut disse prisene med et ønske om å vise nettopp noe av denne spennvidden - og uttrykksviljen - kraften - som finnes blant norske komponister, gjennom å løfte fram tre fremragende verk med særskilte kvaliteter, som hver på sin egne måte representerer en del av vår samtid.

For dette er musikken fra vår tid, som vi tror har noe viktig å si til og om oss i dag, og som vi gjennom denne prisutdelingen også forteller framtidige generasjoner om.

Det skrives en helt enorm mengde musikk hvert år i Norge, og de to fagjuryene har hatt en stor oppgave med å lytte seg igjennom alle de foreslåtte verkene, før de valgte ut de nominerte. De nominerte verkene og komponistene har alle blitt presentert på Norsk Komponistforenings nettsider og i sosiale medier i løpet av desember måned, gjennom lyd, bilde og tekst.

I dag skal vi få vite hvilke verk og komponister som fra i dag av vil kunne smykke seg med utmerkelsen Årets verk 2021, sa styreleder Jørgen Karlstrøm i sin åpningstale.

Agnes Ida Pettersen fra Musikkfaglig utvalg fortalte litt om prosessen.

– Vi mottok i alt 171 forslag, fordelt på 144 ulike verk urfremført eller tilgjengeliggjort i 2018–2020. Ut fra disse nominerte de 20 verk. De nominert verkene ble deretter vurdert av en internasjonal sammensatt jury, bestående av en dirigent/utøver – Rei Munataka, en kritiker – Maren Ørstavik, en utenlandsk komponist – Antti Auvinen, og en representant fra Musikkfaglig utvalg, ved lederen av utvalget, Bjørn Morten Christophersen. De kom frem til tre vinnere, som nå vil bli presentert i tilfeldig rekkefølge.

Det er en glede å få presentere våre tre første vinnere av Årets verk. Her får dere det ene, skrevet for tre sangere og kontrabass, fremført av Tone Braaten, Ebba Rydh, Per Kristian Amundrød og Håkon Thelin. Verket heter «Ørenslyd: Ritus V» og er skrevet av Edvin Østergaard, avrundet Pettersen innledningsvis

IMG 5046

Foto: Niklas Østergaard

Tone Braaten, Håkon Thelin, Per Kristian Amundrød og Ebba Rydh fremførte Edvin Østergaards verk.

Steinar Yggeseth fra Musikkfaglig utvalg leste juryens begrunnelse:

Det er alltid gledelig når man merker at komponisten enkelt og ærlig elsker å komponere uten annen agenda. Dette stykket viser håndverk på svært høyt nivå og tydelig forståelse for hvordan skape en kunstnerisk vellykket balanse mellom overordnet struktur og fargerike detaljer. Samspillet mellom utøverne er kyndig veiledet gjennom et detaljrikt partitur, som igjen skaper mangfold i tekstur, klang og struktur. Verket er preget av pirrende nysgjerrighet og overrasker stadig lytteren uten å tape et enhetlig og klart lydbilde. Årets verk er skrevet for tre sangere og kontrabass og heter "Ørenslyd: Ritus V" av Edvin Østergaard.
20220203 132031

Foto: Beate Styri

Edvin Østergaard mottok prisen Årets verk 2021 for "Ørenslyd. Ritus V"

Det er en stor ære for meg å motta prisen for Årets Verk 2021, tusen takk! Jeg vil dele gleden over pristildelingen med de fire som verket er skrevet for, nemlig sangerne Tone Braaten, Ebba Rydh og Per Kristian Amundrød, samt kontrabassist Håkon Thelin. Det er en drøm å arbeide med så dedikerte og musikalsk artikulerte utøvere. Videre sender jeg en hjertelig takk til professor Olaf L. Müller ved Humboldt-universitetet i Berlin hvor «Ørenslyd. Ritus V» ble urfremført høsten 2019 sammen med utstillingen «AugenWerk» med kunstnerne Ingo Nussbaumer og Hubert Schmidleitner. Det var takket være Olafs iherdige innstas at konsert og utstilling overhodet lot seg gjennomføre. Min store takk går også til instituttleder Hans Erik Lefdal ved Institutt for lærerutdanning og utdanningsvitenskap, NMBU, min arbeidsplass. Hans Erik er god til å skape ørenslyd, forstått som «tilstrekkelig ro til å lytte og selv bli hørt». Vi bærer begge på en drøm om å skape læringsrom hvor naturfagene og de kreative fagene kan møtes. Edvin Østergaard

Arild Erikstad fra NRK samtalet med prisvinneren om verket og den kompositoriske tanken bak.

- Det neste vinnerverket ble skrevet til Kristiansands Symfoniorkesters 100-årsjubileum for det lokale musikklivet i Kristiansand og urfremført i 2019. Verket ble også fremført under Ultimas åpningskonsert i 2021, fortalte Agnes Ida Pettersen før vi fikk se en liten sekvens fra urfremføringen som tidligere er vist på NRK Hovedscenen.

Juryens begrunnelse ble lest av Agnes Ida Pettersen før hun overrakte blomster og pris.

Verket bretter seg langsomt ut i en stor og velformet dramaturgi. Tekstutvalget er fascinerende og orkestreringen er brilliant. Måten komponisten omfavner teknikker fra spektralmusikk til senromantikk til folklore gjør verket både monumental, nært og personlig på samme tid, og det kommuniserer godt til et stort publikum. Årets verk er "Jordens sang" av Rolf Gupta.
20220203 131852

Foto: Beate Styri

Rolf Gupta ble tildelt prisen Årets verk 2021 for "Jordens sang", her sammen med nestleder Stine Sørlie.

Først og fremst vil jeg få takke dirigent Peter Sebastian Szilvay. Jeg er full av beundring for hans evne til å mane musikken frem fra papiret, og få verket i tale ved å gi det klanglig form og emosjonell kraft. Han har også en egen evne til å få solister, kor og orkester til å synge og spille fra sitt indre. Han gjorde musikken til sin egen.

Det er svært mange mennesker og institusjoner som har bidratt til at "Jordens sang" kom i mål, og ved denne høytidelige anledningen føler jeg behov for å takke alle sammen. Dersom jeg kommer i skade for å glemme noen, ønsker jeg å bli kontaktet slik at jeg kan få takket direkte, og samtidig slå av en hyggelig prat.

Takk til Kristiansand symfoniorkesters musikere, Sopran Lydia Mahnkopf og guttesopran Florian Almedal Sillitoe, kormester Marianne Sødal Misje, Kilden Vokalensemble, Kristiansand Frikirkes Kammerkor, Kristiansand Operakor og Kristiansand Domkirkes Guttekor, Norsk kulturråd, Kristiansand kommune, Nasjonalbiblioteket, NRK, Kilden Teater- og Konserthus' direktør Hans Antonsen, KSOs direktør Geir Rebbestad, produsent Silje Hamre Kulien, podieinspisient/teknisk koordinator Sveinung Tofteland, markedsansvarlig Kjetil Nordhus og Kristiansand Brannvesen.

Takk også til gode venner og kolleger for med-ører, uvurderlige samtaler og muskelhjelp til å spenne lerretet: Ørjan Matre, Dagfinn Koch, Torstein Aagaard-Nilsen, Rune Bergstø, Peder Skjeflo Holman, Nemanja Lakicevic, Bjarne Markussen, Birgit Amalie Nilssen, Jan Kenneth Transeth og Mira Svartnes Thorsen.

Sist, men ikke minst, vil jeg takke min sønn Felix (da 10 år), for nyttige innspill, støtte og uforståelig tålmodighet.
Takk for prisen! Rolf Arvind Gupta

Arild Erikstad snakket med Rolf Gupta om hans tredelte rolle som dirigent, komponist og pianist, og hvordan disse tre sidene komplementerer hverandre i hans kunstnerskap.

Det tredje vinnerverket er bestilt og urfremført av Ellen Ugelvik og Trondheim Sinfonietta i 2019 på Dokkhuset i Trondheim, og er fremført flere ganger siden. Blant annet i 2020 på Ultimafestivalen under Nordheimpris-konserten med Ellen Ugelvik og BIT20 Ensemble, fortalte Marcus Paus fra Musikkfaglig utvalg. Årets verk 2021 er Kristine Tjøgersens «Piano Concerto». Et lite utdrag ble spilt av på storskjermen, før juryens begrunnelse ble lest opp av Marcus Paus.

Verket viser høy grad av originalitet og en sterk skaperkraft. Den villedende tittelen bidrar til å holde vår nysgjerrighet og forventning oppe. Ved hjelp av lyd, enkle rekvisitter og tydelig dramaturgi hjelper komponisten oss til å se skogen og naturen på nye måter. Vår tids klimaangst kaster mørke skygger. Men her er lydbildet lekent og tiltrekkende idet musikken later til å være tuftet på forundring, kjærlighet og glede. Årets verk er: Kristine Tjøgersen: Piano Concerto
20220203 132431

Foto: Beate Styri

Kristine Tjøgersen mottok prisen Årets verk 2021 for "Piano Concerto"

Kristine Tjøgersen takket for prisen og fortalte hvor vesentlig pianisten Ellen Ugelvik var for skaperprosessen og mulighetsrommet hun åpner opp i sin tilnærming til instrumentet.

Jeg er enormt takknemlig, glad og beæret over å motta prisen for Årets verk fra Norsk Komponistforening med min Piano Concerto! Dette er stort for meg med tanke på all den fantastiske musikken som blir skapt i Norge i dag, det er virkelig mye spennende som skjer i landet for tiden! Et verk blir ikke til i et vakuum, og stykket ville aldri blitt det samme uten den helt genuint dedikerte pianisten Ellen Ugelvik, som stykket er skrevet til - Ellen er et helt unikt menneske og musiker med enorm betydning for den norske musikkscenen - så jeg vil takke henne helt spesielt. Ellen var også med og utviklet de nye pianoteknikkene i stykket og en god sparringspartner i tilblivelsen.Stor takk også til Trondheim Sinfonietta som var med å bestille, workshoppe og urfremføre verket, BIT20 Ensemble som har fremført det flere ganger, samt uvurderlige bidrag fra Ingunn Fjellang Sæther og Phillip Isaksen på lysdesign og tekniske løsninger, og sist men ikke minst, min kjære mann Lars Skoglund som støtter meg i alt jeg gjør. Tusen takk! Dere har alle gitt skogen lys, lyd, farge og liv. Kristine Tjøgersen

I samtalen med Arild Erikstad ble temaet utdypet ytterligere, og vi fikk høre hvordan hun selv hadde gått rundt i skogen på forskjellige tider av døgnet for å ta opp lyder som hun kunne gjenskape med instrumentene i komposisjonen.

Siste taler på prisseremonien var Komponistforeningens nestleder Stine Sørlie:

På vegne av Komponistforeningen vil jeg også få gratulere hjerteligst til prisvinnerne. Tusen takk for de flotte verkene, til juryen og til musikkfaglig utvalg og til dere derfra som har delt ut pris. Tusen takk til de dyktige utøverne og til publikum, og til Sentralen som har huset arrangementet – og ikke minst: En stor takk til Arild Erikstad og NRK, for at disse prisene løftes frem i beste sendetid i statskanalen – det er vi veldig glade for, og gjorde at vi tross nedstengingen og avlyste arrangementer heldigvis likevel kunne få formidlet denne begivenheten på den flotteste måten vi kunne håpe på!

Prisutdelingen med intervjuer vil bli vist på NRK Hovedscenen 13. mars i år.

Årets verk
Norsk Komponistforening skal fra og med 2021 årlig dele ut tre likeverdige priser for verk som fortjener å løftes frem for sine særskilte kvaliteter, signert komponister som arbeider med lyd og musikk som kunstform. Prisvinnerne får en pengegave på 50 000 kroner hver.

Til Årets verk 2021 kom det inn 171 forslag, fordelt på 144 ulike verk urfremført eller tilgjengeliggjort i 2018–2020. Vårt Musikkfaglige utvalg nominerte 20 verk blant disse.

En jury bestående av en dirigent/utøver (Rei Munataka), en kritiker (Maren Ørstavik), en utenlandsk komponist (Antti Auvinen) og en representant fra MU (Bjørn Morten Christophersen) har kåret tre vinnere av Årets verk 2021 som ble offentliggjort 3. februar 2022.