Nominert til Årets verk: "FLUTR" av Tor Halmrast

23. november 2021

TRHT

Foto: Cowi

Foto: Cowi

«Du vifter med hendene som flagrende vinger,…. men du kan ikke fly!” 

Komponisten om verket

Stykket er inspirert av alle typer flagring (flutter): Abnorme hjerterytmer, Verdens flagrende drift mot uorden, Raske permutasjoner av noe som kunne bli en melodi som prøver å nå himmelen, men er fanget som flutter ekko mellom to parallelle, reflekterende overflater i et rom.

Den mest brukte lydeffekt er en utstrakt bruk av en algoritme som simulerer ikke bare de rytmiske og retningsmessige aspekter ved flutter ekko, men enda viktigere: Den raske, gradvise endring av klangfarge, (som i virkelige rom kommer av diffraksjon og at sfæriske bølger gradvis endres til planbølger), noe som gir den litt skingrende “hale” i lydutsvinget som er typisk for flutter ekko.

Materialet manipuleres videre, med ekstreme innstillinger som naturligvis ikke opptrer i virkelige rom. For å kunne oppleve “refleksjonene mellom veggene”, er stykket en blanding av to lag: Et kvadrofonisk lag og et mer overordnet lag som bruker alle høyttalerne. Tor Halmrast

Urfremført: FLUTR ble bestilt og urfremført av EAU i Sentralen, Oslo, og er også blitt fremført blant annet ved Audio Mostly i Graz.

Besetning: Elektronisk, Kringlyd, 24 ch + sub bass

Durata: 8 min.

hjemmesiden til Tor Halmrast finnes en video av en presentasjon ved Computer Music Conference in New York 2019.

Om komponisten

Tor Halmrast (1951) er komponist og akustiker. Utvalgte verk:“Alfa og Romeo” (RadiOpera, KORK, vinner at EBU, European Broadcasting Union, Prix Italy). “Musikk til den norske paviljongen ved Verdensutstillingen” i Sevilla, (pris for beste komposisjon/lyd-design). “Retning” (Pris i EBU Rostrum). Arrangør and studio-musiker (bl.a. for vinner av Spelemannsprisen). Akustisk design av bygninger for Opera, Teater, Konsert, Musikkutdanning og Studio. Mange akademiske artikler om romakustikk etc., 1. Amanuensis ved UiO/Musikkvitenskap og NMH.

Årets verk
Norsk Komponistforening skal fra og med 2021 årlig dele ut tre likeverdige priser for verk som fortjener å løftes frem for sine særskilte kvaliteter, signert komponister som arbeider med lyd og musikk som kunstform. I år fikk vi inn 171 forslag, fordelt på 144 ulike verk urfremført i 2018–2020. Vårt Musikkfaglige utvalg har nominert 20 verk blant disse.

En jury bestående av en dirigent/utøver (Rei Munataka), en kritiker (Maren Ørstavik), en utenlandsk komponist (Antti Auvinen) og en representant fra MU (Bjørn Morten Christophersen) skal kåre tre vinnere av Årets verk som offentliggjøres 10. desember.